Allergia vagy COVID-19?

allergia, covid-19, légúti allergia, tünetei, koronavírus, fertőzés

A kora ősz sok ember számára a kellemetlen tünetekkel járó légúti allergia időszaka. Idén még rosszabbá teszi ezeket a hónapokat az, hogy a tünetek hasonlíthatnak a koronavírus-fertőzés tüneteire is.

A késő nyári, kora őszi időszak sok allergiás számára a legnehezebb heteket jelenti, hiszen ilyenkor kerül a levegőbe a legtöbb parlagfű-pollen. A kellemetlen allergiás tünetek (többek között a könnyezés, a torokviszketés, az orrdugulás és tüsszögés) az enyhétől a rendkívül súlyosig terjedhetnek, megnehezíthetik a mindennapokat, sőt az éjszakai pihenést is. Idén még nehezebb dolga lehet az allergiásoknak, hiszen a pollenallergia tünetei közül néhány a koronavírus-fertőzésre is jellemző lehet, így nem minden esetben lehet azonnal eldönteni, hogy az előbbi problémáról van-e szó, vagy az utóbbi betegségről.

Hasonló és különböző tünetek

A COVID-19 és a légúti allergia egyaránt okozhat köhögést, légzési nehézségeket, sőt a szagérzékelés is csökkenhet. Azonban a légúti allergia nem jár együtt lázzal, míg a COVID-19 egyik legfontosabb tünete a láz. A légúti allergiára nagyon jellemző tüsszögés sem jellemző annyira a koronavírus-fertőzésre, ez utóbbi inkább száraz köhögést okoz. Gyakori tünete a parlagfű-allergiának a könnyezés, a szem viszketése, kivörösödése, az allergiás kötőhártya-gyulladás. A kötőhártya-gyulladás ugyan COVID-19-es betegeknél is előfordulhat, de sokkal ritkábban (ez mindössze a betegek néhány százalékára jellemző).

Koronavírus tünete: így jelzi a szem, hogy baj van - olvasson tovább!

A bőrtünetek, például a viszketés, az ödémásodás vagy a kiütések az allergiára jellemzőek, a COVID-19-re nem.

Figyeljen az újszerű tünetekre, koronavírust is jelezhet

Rendkívül fontos különbség a légúti allergia és a COVID-19 között, hogy a pollenallergiára jellemző tünetek gyógyszeres kezelés (pl. orrcsepp, szemcsepp vagy antihisztamint tartalmazó tabletták) hatására általában csökkennek vagy elmúlnak.

Ha valakinél már korábban megállapítottak légúti allergiát, akkor általában már jól ismeri a tüneteket. Ebben az esetben érdemes azokra a tünetekre koncentrálni, amelyek „újak”, korábban még nem tapasztaltuk őket.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha korábban nem tapasztalt tüneteink vannak, vagy ha az allergiára emlékeztető tünetek azután jelentkeznek, hogy kontaktusba kerültünk koronavírus-gyanús személlyel!

Allergia és COVID-19 egyszerre?

Természetesen előfordulhat, hogy valakinél a két betegség tünetei egyszerre jelentkeznek! Vagyis, allergiásan is megfertőződhetünk a koronavírussal! Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy a légúti allergia megléte növelné a COVID-19 rizikóját vagy a betegség lefolyásának súlyosságát. Azonban a légúti allergia mellé időnként társuló asztma egyértelműen rizikótényezőnek számít, az asztmások esetében általában súlyosabb tünetekre és szövődményekre kell számítani.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy aki allergiás, az többet tüsszöghet, vagyis nagyobb eséllyel „szórja szét” a kórokozókat, még akkor is, ha ő maga csak a COVID-19 enyhébb tüneteit tapasztalja meg, esetleg teljesen tünetmentes. Éppen ezért, az allergiás időszakban kiemelt szerepe van a maszkviselésnek, a távolságtartásnak és a rendszeres kézmosásnak is.

Mire kell tehát figyelni?

  • Voltak-e már korábban (korábbi években) is allergiás tünetei? Diagnosztizáltak*e korábban légúti allergiát, pollenallergiát önnél? Ha igen, valószínűbb, hogy a tüneteinket allergia okozza.
  • Változtak-e az allergiás tünetei a korábbi évekhez képest? Vannak-e új tünetei? Ha igen, a tünetek utalhatnak koronavírus-fertőzésre.
  • Javulnak-e a tünetei allergiaellenes gyógyszerek hatására? Ha igen, a tüneteinket allergia okozza, a COVID-19 tüneteire nem hatnak az allergia elleni szerek.
  • Van-e láza? Tapasztalt-e hidegrázást? Az allergia nem jár együtt lázzal és hidegrázással.
  • Viszket-e a bőre, szeme, orra, torka? A viszketés jellemzően az allergiát kísérő tünet.
  • A szaglás elvesztése orrdugulással, orrfolyással együtt jelentkezik? Az allergiás orrdugulás, orrfolyás okozhatja a szagérzékelés ideiglenes elvesztését vagy csökkenését, de a szaglás rövid időn belül (pl. orrcsepp használata után) vissza is tér.
  • Tapasztal-e izomfájdalmakat, ízületi fájdalmakat? Az allergia nem jár együtt ízületi vagy izomfájdalmakkal.
  • Kapcsolatba került-e valakivel, aki koronavírusos? Van-e esély arra, hogy megfertőződött? Ha csak minimális az esélye annak, hogy kapcsolatba került koronavírus-fertőzött személlyel, mindenképp orvoshoz kell fordulni és tesztet kell végeztetni - még akkor is, ha a tünetei inkább az allergiára utalnak!
Forrás: egeszsegkalauz.hu