Ezeket látta már?

Ami nekünk a koronavírus-járvány, az a kutyáknak a szívférgesség

szívférgesség, parazita ellen, kutya

A szívférgességet egyetlen szúnyogcsípés is elődézheti, de a halálos kimenetelű betegség tünetei csak akkor jelentkeznek, amikor már súlyos állapotba került a kiskedvence.

A szúnyogszezonban nő az állatok veszélyeztetettsége: fontos, hogy a gazdik megtegyék a szükséges óvintézkedéseket. A szívférgesség megállítása sokban hasonlít a járványügyi intézkedésekhez: egyetlen kutya védelmével és rendszeres szűrésével a többi állatot is megóvjuk a halálos kimenetelű betegségtől.

Szívférgesség: az alattomos fertőzés

Magyarországon a közelmúltig szinte ismeretlenek voltak a dirofilaria immitis fonálférgek, amelyek szívférgességet okozhatnak a kutyáknál. Elterjedésükben fontos szerepet játszik a klímaváltozás, valamint a melegedő klíma miatt újonnan megjelent szúnyogfajok elszaporodása. A paraziták speciális módon fertőzik meg az új gazdaállatokat: ha egy állatban már kifejlett élősködő van, annak lárvái megjelennek a véráramba, a szúnyogokat ezeket szívják magukba, majd miután bennük tovább növekedtek, amikor egy másik kutyát megcsípnek, továbbadják a lárvákat. A fertőzés megelőzése könnyű, a kifejlődött férgek eltávolítása viszont csak igen komoly műtéttel történhet, ezért a hangsúly a védekezésen van.

Álomkór elleni küzdelem: megelőzés és kezelés - olvasson tovább!

A szívférgesség az egyik legalattomosabb betegség, amely a kutyákat fenyegeti, mert csak akkor produkál észrevehető tüneteket a kedvencünk, amikor már súlyos állapotba került, akár csak évekkel a fertőzést terjesztő szúnyogcsípés után.

A betegség sokáig észrevétlenül lappang a szervezetükben, mivel a szívféreg jelenlétét a szúnyogcsípést követő 6-8 hónapig nem lehet kimutatni a kutyák szervezetében

- mondta el Dr. Olaszy Krisztián, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet intézményvezető állatorvosa.

Szívférgesség: a legjobb védekezés a megelőzés

A leghatékonyabb módszer, ha nem hagyjuk, hogy az állatot megcsípje a szúnyog, amelyre a repellens hatású készítmények a legalkalmasabbak. Ezek megakadályozzák, hogy a vérszívók táplálkozni próbáljanak, és már akkor elpusztítják az élősködőket, amikor a kutya szőréhez érnek. Fontos, hogy a megelőzéssel nem csak a saját kedvencünket óvjuk meg a betegségtől, a szívférgesség megelőzése ugyanis sokban hasonlít a járványügyi intézkedésekhez: minél kevesebb a megbetegedett kutya, annál kisebb az esélye annak is, hogy egyetlen szúnyogcsípéssel a többi kutyát is megfertőzheti.

- Fontos hangsúlyozni, hogy 28 naponta folyamatosan kell védekezni, illetve a prevenció elkezdése előtt a szűrővizsgálatokat kötelező megcsinálni kedvencünk érdekében, és csak negatív eredmények esetén indítható el a prevenció. Talán még nincs a köztudatban, hogy megfelelő prevenció mellett is szükséges lenne évente a szívféreg szűrés ismétlése” - tette hozzá Dr. Olaszy Krisztián a megfelelő védekezési lehetőségekről.

Egy szívférgességtől szenvedő állat gyógyítása nem csak kockázatos, de nagyon drága is. A több százezer forintos kezelést kevesen engedhetik meg maguknak, miközben a megelőzés havi pár ezer forintból megoldható.

5 tipp a kullancsok ellen - kattintson tovább!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához