Álomkór elleni küzdelem: megelőzés és kezelés

#cecelégy #álomkór #parazita #rovar
2019.05.25.

Az álomkór nevű súlyos betegséget a cecelegyek csípése terjeszti. Jelenleg nincs ellene védőoltás, vagyis a megelőzésben a legfontosabb szerepe a csípések megelőzésének van. A betegség gyógyszerekkel általában jól kezelhető.

Az álomkór megelőzésében a cecelegyek csípése elleni küzdelem játssza a legnagyobb szerepet. Ez azonban jóval összetettebb feladat, mint pusztán a rovarriasztók vagy szúnyoghálók alkalmazása.

Védekezés az álomkór ellen

Egyrészt, meg kell találni és kezelni kell azokat az embereket, állatokat (pl. antilopokat, szarvasmarhákat) amelyek már megfertőződtek, vagyis a betegség hordozói. A legyek testébe ugyanis belőlük kerül az álomkórt okozó parazita, a cecelégy ún. vektorként, vagyis közvetítőként működik. Az álomkóros betegek kezelése tehát csökkentheti azoknak a cecelegyeknek a számát is, amelyek továbbadhatják a betegséget másoknak. A következő lépés a cecelegyek elleni védekezés, mely jelenthet rovarcsapdákat, rovarirtó szerek alkalmazását, a legyek szaporodási helyének felszámolását stb. A megfelelő módszer megválasztása természetesen számos dologtól függ, például attól, mekkora az adott terület népsűrűsége vagy mennyire koncentrált területen találhatóak a legyek. Bizonyos területeken az is megoldást jelenthet, hogy genetikailag módosított, sterilizált (vagyis szaporodásra képtelen) hímeket engednek szabadon, így azok párosodnak a nőstényekkel, ám utódok nem születnek.

Rendkívül fontos a személyes védelem, vagyis a jól megválasztott ruházat és az ágyat védő szúnyogháló. Mivel a cecelegyek jobban vonzódnak a sötét színekhez, világos színű, a testet minél jobban takaró, könnyű ruházat viselése javasolt. A bőrre kent rovarriasztó szerek a vizsgálatok szerint nem biztosítanak megfelelő védelmet, előfordulhat ugyanis, hogy a cecelegyek azokat is megcsípik, megfertőzik, akik ilyen szereket használnak. Ideális esetben természetesen a védekezési módszerek kombinációja jelenti a legjobb védelmet. 

Utazás előtt

Ha valaki olyan területre utazik, ahol van esély az álomkórral való fertőződésre (pl. Nyugat-Afrikába, Dél-Amerikába), érdemes már előre tájékozódni azokról a területekről, ahol a legnagyobb a fertőzést terjesztő állatok koncentrációja, és lehetőleg elkerülni ezeket. Viseljünk világos színű ruhákat, hosszú ujjú felsőket és hosszú nadrágokat, és mindenképpen használjunk szúnyoghálót az éjszakai pihenéshez. Jó tudni, hogy a cecelegyek gyakran követik az állatok vagy járművek által felvert port, ezért érdemes különösen óvatosnak lenni utazás közben, főleg ha nyitott terepjáróval közlekedünk. Bár annak az esélye, hogy a csípést követően megfertőződünk, szerencsére igen kicsi, nem árt tisztában lenni a betegség tüneteivel, és ha gyanús jeleket fedezünk fel magunkon, azonnal orvoshoz fordulni!

Férgek a bélben - akár 10 méteresre is megnőhetnek, kattintson tovább!

Az álomkór kezelése gyógyszerekkel történik. A gyógyszert, illetve annak dózisát a beteg általános egészségi állapota és az álomkór stádiuma határozza meg. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu