Friss koronavírus hírek ma

Aprotinin: ezt tudja az új Covid-19-elleni hatóanyag

aprotinin, gyulladáscsökkentő covid-19, koronavírus, hatóanyag

Pozitív eredménnyel zárultak a spanyol vizsgálatok - nem semmi eredményt ér el az aprotinin a covid elleni harcban.

Noha a Covid-19 éppen nem tombol Európában, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni gyógyszerkutatások és -fejlesztések intenzíven folynak. A potenciális Covid-19 elleni gyógyszerek között régebbi és új hatóanyagok is terítékre kerülnek.

Nemrégiben az aprotinin hatóanyaggal kapcsolatosan számoltak be kedvező eredményekről.

Aprotinin – nem éppen apró eredmény a Covid-19 elleni harcban

Az aprotinin egy proteáz-gátló vegyület, aminek a hatásmechanizmusa egyszerűsítve a következő: tudjuk azt, hogy a koronavírus jellegzetes tüskefehérjékkel rendelkezik. Miután a koronavírus a szervezetbe kerül, a tüskefehérjéknek le kell szakadniuk a koronavírus „testéről” ahhoz, hogy a koronavírus beléphessen a sejtekbe, és megfertőzhesse azokat. A tüskék leszakadását az ún. proteáz enzimek segítik elő. Amennyiben a proteáz enzimek működése gátolt, a tüskefehérjék nem szakadnak le, a koronavírus fertőzőképessége csökken, és az általa előidézett betegség súlya kisebb lesz.

Az aprotinin hatóanyag – mint proteáz-gátló vegyület - ezeknek az előbb említett proteázoknak a működését gátolja. Vagyis, az aprotinin elméletileg képes megakadályozni azt, hogy a koronavírusok elárasszák és megfertőzzék a sejteket.

Emellett, az aprotinin gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami előnyös lehet a Covid-19 kezelésében.

5 nappal rövidebb a kórházban töltött idő, ha aprotinint is kap a Covid-19 beteg

Négy spanyolországi kórházban kezelt Covid-19 betegek bevonásával vették górcső alá azt, hogy a standard Covid-19 elleni kezelés mellett alkalmazott aprotinin mennyiben segíti elő a betegek gyógyulását.

Azt találták, hogy a teljes kezelési idő 2 nappal, a kórházi kezelés hossza 5 nappal volt rövidebb azoknál, akik inhalációs aprotinin-kezelésben is részesültek, szemben azokkal, akik nem. Emellett, akik aprotinint is kaptak, azoknál ritkábban volt szükség oxigén-kezelésre, mint az aprotininnel nem kezelteknél. Vagyis, számos tekintetben kedvező hatásúnak bizonyult az aprotinin. Az aprotinin további előnye, hogy az a mellékhatásokat illetően jól tolerálható szernek tűnik.

Előrejelezhető tehát, hogy ha a jövőben gyógyszerként forgalomba kerül az aprotinin, akkor az jelentősen hozzájárulhat a Covid-19 betegek kezeléséhez.

Influenza esetén már korábban bizonyított az aprotinin

A proteáz-gátló hatóanyagok nem csak a koronavírus, de egyéb légúti fertőzéseket okozó vírusok ellen is alkalmazható. Nem véletlenül, hiszen a vírusok sejtekbe való belépési mechanizmusa a különféle vírusok esetén hasonlóságokat mutat.

Koronavírus-fertőzés tünetei, kezelése, szövődményei és a koronavírus-mutációk

Vizsgálatok alapján az influenza okozta fertőzés kezelésében is eredményre vezető lehet az aprotinin adása. Elsőre talán furcsa, de az aprotinin már 2020-ban forgalomban volt Oroszországban az influenza kezelésére.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201123112444.htm?msclkid=6a678342c09811ec99d12da50754ba9f

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35342931/

Forrás: egeszsegkalauz.hu