Ezeket látta már?

AstraZeneca: ez új mellékhatás, amiről tudnia kell

astrazeneca

Az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat. A szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe.

Az Európai gyógyszerügynökség szeptember 9-én bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Aktuális koronavírus hírek itt - kattintson!

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

Milyen tüneteket okoz a Guillain-Barré szindróma (GBS)?

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte.

Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercégvakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

AstraZeneca vakcina után Pfizer - itt vannak a tapasztalatok!

Forrás: MTI/EgészségKalauz