AstraZeneca vakcina: melyek a mellékhatások, kinek nem ajánlott?

#Astra Zeneca #astrazeneca mellékhatások #astra zeneca vakcina #koronavírus oltás
2021.04.17.
AstraZeneca vakcina: melyek a mellékhatások, kinek nem ajánlott?

Mit jelent, hogy az Astra Zeneca vektorvakcina? Milyen esetben, kiknek nem ajánlott beadatniuk az AstraZeneca oltást?

Mit tartalmaz az AstraZeneca vakcina?

Az AstraZeneca a Moderna a Pfizer vakcinájával ellentétben nem mRNS-vakcina, hanem vektorvakcina, aminek a lényege, hogy a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént egy módosított, szaporodásra nem képes vírusba, azaz vektorvírusba ültetve juttatják be a szervezetünkbe. Az immunrendszerünk fellép a vektorvírus ellen, vagyis immunválaszt vált ki. Az AstraZenaca vakcinájában a SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S) tüske fehérjét kódoló vektorvírus egy csimpánz adenovírus. (A Szputnyik V vakcinában ezzel szemben egy humán eredetű náthavírus a "hordozóvírus".)

Kinél alkalmazható az AstraZeneca védőoltás?

Az AstraZeneca 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. A koronavírus elleni védelem kialakulásához 2 adag, 4-12 hét különbséggel beadott vakcina szükséges. Magyarországon az oltási protokoll március 1-jei változásával – ellenkező döntésig - 12 hét különbséggel alkalmazzák a vakcinát.

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során. Az AstraZeneca nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag COVID-19 Vaccine AstraZeneca-t, egy második adag AstraZeneca-t kell kapniuk a vakcinasorozat befejezéséhez.

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt elvégzése.

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. Az AstraZeneca más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

Az oltás ellenjavallatai:

 • Akut lázas betegség
 • AstraZeneca vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.
 • Az AstraZeneca első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személy . Az kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos allergias (anafilaxiás) reakció.
 • Várandósság. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető. Szoptatás: nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Cikkek ebben a témában:

Astra Zeneca: vérrögök alakult ki az oltás után

AstraZeneca: a vakcina jobb, mint a koronavírus

Európai Gyógyszerügynökség: az Astra Zeneca vakcina biztonságos

AstraZeneca oltási reakciói

Oltás beadása után jelentkező reakciók lehetnek:

 • fájdalom és duzzanat a beadás helyén,
 • fáradtságérzés,
 • fejfájás,
 • izomfájdalom,
 • ízületi fájdalom,
 • hidegrázás,
 • láz
 • bőrpirosodás az injekció beadásának helyén,
 • émelygés.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek. Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek.

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

Oltási reakciót a nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni: okne@nnk

Forrás: koronavirus.gov.hu

Forrás: egeszsegkalauz.hu