Áttörés Kiskunhalason: háromszor annyi súlyos koronavírus beteg életét tudják megmenteni

#koronavírus #Covid-19 #koronavírus terápia #vérplazma
2021.03.08.

Az új Covid terápiával még a lélegeztetőgépen lévő súlyos betegeket is kezelni tudják.

A citokinviharról, azaz a túlzott immunreakcióróról sokat hallhattunk a koronavírus kapcsán. Ilyenkor az immunrendszer a szervezet ellen fordul, aminek könnyen halálos kimenetele lehet.

Ennek megelőzésére egy vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél jó eredménnyel a kiskunhalasi járványkórházban - számolt be róla az RTL híradója.

A módszer lényege, hogy kimossák a vérplazmát, az egészségesen túli antitest-részt "kivonják", ezáltal a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba. Ez valójában két gyógymód, a citokinterápia és a plazmavízcsere együttese, amit január óta alkalmaznak Kiskunhalason. A módszernek köszönhetően az esetek többségében így nem indul be a túlzott immunreakció, és megkezdődhet a gyógyulás.

Szepesvári Szabolcs szerint az új módszernek köszönhetően mintegy háromszor annyi lélegeztetett Covidos beteget tudnak megmenteni, mint korábban.

Ezzel a módszerrel mentették meg egy válságos állapotban lévő koronavírusos kismama életét is, akinek kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak.

Egy másik beteg elmondta a Híradóban, hogy 12 éjszaka mélyaltatás után az ő életét is ezzel a módszerrel mentették meg.

Ez is érdekelheti:

A kórházban elmondták, hogy az a technológia, amivel ők rendelkeznek, a legtöbb hazai kórházban is elérhető.

Forrás: EgészségKalauz