A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az univerzális influenza-védőoltás felé

#egészség
2013.09.25. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Univerzális influenza-védőoltás alapjait dolgozták ki angol kutatók, akik szerint az új vakcina a betegség összes változata ellen védelmet nyújthat.

Hirdetés

Az influenzavírus folyamatosan változik, ezért a szezonális védőoltás hamar haszontalan lesz, és minden évben új vakcinára lehet szükség. A londoni Imperial College kutatócsoportja azonban elkészítette az univerzális influenzaoltás "tervrajzát" - számolt be a BBC hírszolgálata a Nature Medicine című szaklapban ismertetett kutatásról.

Az influenzavírus igen gyorsan képes változtatni a felszínéről kinyúló fehérjéket. A belsejében lévő anyag azonban sok influenzatörzsnél közös. A kutatók úgy vélik, oly módon fejleszthetik ki az univerzális vakcinát, ha ezt a belső anyagot célozzák meg.

A kutatók feltételezik, hogy az emberi szervezet védekezőrendszerének egy eleme, a T-limfocitáknak nevezett sejtek képesek felismerni a vírus belsejének fehérjéjét. Az elméletet egy 2009-es influenzajárvány alkalmával tesztelték.

A teória szerint a külső burok teljesen új lehet az immunrendszer számára, ám a belső magot talán már korábban is észlelte más influenzavírusokban. Ezt bizonyítandó, a kutatócsoport összehasonlította egy adott T-limfocita szintjét a járvány kezdetekor az egyetem 342, influenzás tüneteket mutató dolgozójánál és diákjánál. Azt fedezték fel, hogy minél magasabb volt a T-sejtek szintje, annál enyhébb tünetek jelentkeztek az illetőnél.

Ezután a kutatók azonosították az immunrendszernek azt a részét, amely az influenza elleni - korlátozott - védettséget nyújtotta, és azt is, hogy ez a vírusnak mely részét támadta meg.

"Egy vakcina tervrajzát kaptuk. Pontosan tudjuk, az immunrendszer melyik része az, amely a vírus belső magjának egyes fontos elemeivel szemben lép fel. Ezeknek kell az oltóanyagban lenniük. Öt évre lehetünk a céltól, megvan a módszer, tudjuk, minek kell az oltóanyagban lennie, csak folytatnunk kell a munkát" - mondta Ajit Lalvani, a kutatás vezetője.

Az új megközelítés eltér a többi védőoltástól, amely arra ösztönzi az immunrendszert, hogy ellenanyagot állítson elő a behatoló vírus elpusztítására.

A kutatók elismerik, hogy "általában nehezebb" T-sejtes vakcinát előállítani, mint ellenanyagválaszt kiváltani a szervezetből. Az a nagy feladat, hogy elég nagy mennyiségű T-sejtet termelő immunválasszal megfelelő és tartós védelmet nyújtsanak a betegség

ellen.

A szezonális influenza évente világszerte 250-500 ezer ember halálát okozza.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.