Ezeket látta már?

Az USA-ban 5 orvosból 1 el akarja hagyni az ellátórendszert

koronavírus, covid, intenzív osztály, kórház

A kiégés jelentősen megnőtt a járvány elhúzódásával.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az USA-ban öt orvosból egy el akarja hagyni az ellátórendszert, amiről a JAMA című amerikai orvosi szaklapban jelent meg egy cikk:

"2020 márciusában, ugyanazon a napon, amikor Donald Trump elnök az USA-ban nemzeti vészhelyzetnek nyilvánította a COVID-19 világjárványt, a virginiai Larry A. Green Center kutatói folyamatos felmérést indítottak a COVID-19 alapellátásra gyakorolt hatásairól. Az elmúlt 2 év során a felmérésre adott több, mint 36.000 orvosi válasz országszerte aggasztó képet festett az egyre inkább kiégett, traumatizált, szorongó és depressziós munkaerőről. Ahogy a Green Center társigazgatója, Rebecca S. Etz, PhD összegezte felmérésének eredményeit a JAMA-nak adott közelmúltbeli interjújában: „Rossz volt az alapellátásnak a járvány miatt, és ez csak egyre rosszabb”.

Egy másik országos egészségügyi dolgozói felmérés, a Coping With COVID tanulmány kimutatta, hogy 2020-ban a kiégés megközelítette az 50%-ot 9266 orvos körében különféle orvosi területeken. Mark Linzer, a tanulmány társszerzője, a Minnesotai Egyetem orvosprofesszora szerint a tavalyi felmérési eredmények, amelyeket ez idáig nem tettek közzé, még borzasztóbbak (kutatásai a kiégéssel foglalkoznak). Összefoglalva: a kiégés (burnout) jelentősen megnőtt a járvány elhúzódásával.

„Nagyon-nagyon embert próbáló 2 év volt a klinikusok és általában az egészségügyi dolgozók számára” – mondta Linzer egy interjúban. „Különösen az elmúlt 6 hónapban úgy gondolom, hogy az embereknek arra volt szükségük, hogy feldolgozzák azt, amit átéltek, és legyen idejük a regenerálódásra. De valójában nem volt idő, tekintve az ellátás iránti igényt, a folytatódó járványt és az omikron-hullámot.”

Eközben Lotte Dyrbye, MD, MHPE, a Colorado Egyetem Orvostudományi Karának egészségügyi igazgatója azt mondta, hogy egyes orvosok ennek ellenkezőjét tapasztalták a járvány idején – túl kevés munkát végeztek. „Fontos felismerni, hogy a világjárvány az orvosokat hihetetlenül heterogén módon érintette” – mondta egy interjúban.

Számos orvosi szakterületen csökkent a munkateher a járvány első évében, sőt az azt követő hullámok idején is, amikor a nem COVID-19-hez kapcsolódó vizitek és szabadon választható eljárások iránti igény elveszett. Egyes praxisok figyelték, ahogy forgalmuk és pénzbevételük kiszárad.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a harmadik évébe lépő COVID-19 világjárvány tűrőképessége határára taszította az amúgy is törékeny munkaerőt. Sok klinikus számára a munkahelyi kihívások – a magas stressztől és a kiégéstől a létszámhiányig és a csökkent jövedelemig – gyakran együtt – leküzdhetetlenné váltak."

Olvasson tovább! Torokfájásra ébred reggel? Ezek lehetnek a kiváltó okok

Hivatkozás: Abbasi J. Pushed to Their Limits, 1 in 5 Physicians Intends to Leave Practice. JAMA. Published online March 30, 2022. doi:10.1001/jama.2022.5074

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2790791

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához