Bekékült a hajuk, körmük azoknak, akik favipiravirt szedtek a súlyos Covid ellen

favipiravir mellékhatása, koronavírus, fluoreszkálás

Zöldes-kékes színben fluoreszkálhat a favipiravirt szedők körme, haja és szeme.

Az, hogy minden gyógyszernek van mellékhatása, elfogadott tény. Nincs ez másként a Covid-19-pandémia alatt gyakran alkalmazott vírusellenes patikaszernél, a favipiravir gyógyszernél sem. Nemrégiben eddig nem ismert, elsőre igencsak bizarrnak tűnő mellékhatásról számoltak be a kutatók a favipiravir esetén: néhány páciens körmei és haja, esetleg szeme zöldes színben fluoreszkált.

Az ultraibolya lámpa alatt „világító” beteg

Egyes gyógyszermolekulák, akár a kémcsőben, akár az emberi szervezetben ultraibolya fény hatására fluoreszkálnak, vagyis világítanak. Mint arról nemrégiben beszámoltak tudományos folyóiratokban, ez esik meg néhány favipiravirt szedő beteggel is, akiknél a körömben, a hajban vagy a szemben felhalmozódott favipiravir fluoreszkál.

Az elsőre ijesztőnek tűnő jelenség egyébként más hatóanyagú gyógyszerek szedése esetén is megtörténhet: például a tetraciklin antibiotikum szedése után sárgás színben fluoreszkálhatnak a körmök az ultraibolya- (UV-) lámpa alatt.

Oknyomozás – mi a fluoreszcencia és mi okozhatja?

A fluoreszcencia egy fizikai jelenség, amely során egy kémiai vegyület elektronjai gerjesztődnek, vagyis magasabb energiaszintre kerülnek. A folyamat itt nem áll meg, ugyanis gerjesztett állapot energetikailag nem stabil. Előbb-utóbb a gerjesztett elektronok vissza fognak kerülni a kiindulási pozíciójukba, alapállapotba. Az alapállapot elérése során azonban megszabadulnak attól az energiától, amihez a gerjesztés révén hozzájutottak. Ez az energialeadás esetenként látható fény, például zöldes színű fluoreszcens fény kibocsájtása révén történik.

A szoláriumcső vagy a bankjegyvizsgáló lámpa alatt is bekövetkezhet a fluoreszcencia

Amikor egy favipiravirt szedő beteg körmei, haja vagy szeme fluoreszkál, akkor azt az adott testrészen felhalmozódott gyógyszermolekulák okozhatják. Jelen esetben a gerjesztés egy UV-fényt (365 nanométeres hullámhossz) sugárzó, a bőrgyógyászok által alkalmazott diagnosztikai lámpa, úgynevezett Wood lámpa segítségével történik. Az UV-lámpa alá helyezett körmökben felhalmozódott gyógyszervegyületek gerjesztődnek, majd fluoreszcens fényt bocsájtanak ki.

Feltételezhető, hogy a szoláriumcsövek vagy a kézi bankjegyvizsgáló lámpa alatt, ahol hasonló hullámhossz-tartományú UV-fény van jelen, szintén megfigyelhető a favipiravirra visszavezethető fluoreszcencia.

Nem ismert, hogy a favipiravir vagy a bomlásterméke okozza a fluoreszcenciát

Pontosan nem ismert, hogy maga a favipiravir, vagy annak valamelyik, a szervezetben (pl. a májban) keletkezett származéka a felelős a meglepő fénykibocsájtásért. Az sem zárható ki, hogy nem a favipiravir, hanem valamelyik, a favipiraviros filmtabletta formulálása során alkalmazott segédanyag (pl. titán- vagy vasvegyület) gerjesztődik és bocsájt ki zöldes-kékes fényt.

Ez is érdekelheti:

Előbb-utóbb kiürül

Érdekes módon a köröm árulkodik arról is, hogy mikor szedte a beteg a favipiravirt. Ha körülbelül két hete szedte, akkor még csak a körömágy fluoreszkál, ha régebben, akár 2 hónappal korábban, akkor a nyomok, csakúgy, mint a fluoreszcens fény helye is, lenőnek, és a köröm közepe táján jelennek meg.

A favipiravirt szedett betegek szervezetből várhatóan kiürül a favipiravir, a körmökből és a hajból is, és megszűnik az ultraibolya-fény alatti zöldes fluoreszkálás. A kutatók számára azonban még hosszú időn keresztül feladatot adhat annak a megválaszolása, hogy a különféle szervekben (vese, máj) milyen mértékben rakódik le/raktározódik el a favipiravir vagy annak bomlásterméke. Felvetődik annak a kérdése is, hogy a lerakódott favipiravir(származék) esetleg okozhat-e hosszú távon kóros elváltozásokat, amikre a máj- és vesebetegeknél fokozott figyelemmel kellene lenni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/dth.14740

(2) https://www.researchsquare.com/article/rs-384224/v1

Forrás: EgészségKalauz