Mindenki ezt nézi most!

Calici-fertőzés: ezek a tünetei

hasmenés, caliciviurs, calici

A hányással és hasmenéssel járó betegségek a leggyakoribbak közé tartoznak a világon, és különösen a gyerekeket érinthetik. Azt azonban, hogy pontosan milyen vírus okozza a fertőzést, gyakran nehéz megállapítani.

A Calicivírusok családjába több olyan vírus is tartozik, melyek az emésztőrendszert támadják meg (a legismertebbek, az emberre is veszélyesek ezek közül a Norovirus, illetve a Sapovirus). Annak ellenére, hogy rendkívül gyakoriak, nagyon sok betegséget okoznak, meglepően keveset tudunk róluk, elsősorban azért, mert csak a közelmúltban sikerült olyan módszert találni, mellyel laboratóriumban is tanulmányozni lehet őket. Korábban nem volt lehetőség ezek tenyésztésére – így persze arra sem, hogy pontosan meg lehessen állapítani, hogy ezek a vírusok okozták-e a kellemetlen tüneteket. Napjainkban azonban akár néhány perc alatt diagnosztizálni lehet a fertőzést, köszönhetően az ún. immunokromatográf teszteknek.

Kiket veszélyeztet a Calicivírus?

A Calicivírusok akut gasztroenteritiszt, vagyis gyomor- és bélgyulladástokoznak. Ezt a betegséget gyomorinfluenzaként is ismerhetjük (annak ellenére, hogy valójában nem az influenza áll a kialakulásának a hátterében). A fertőzés az egész világon elterjedt, bármely korosztályt megtámadhatja, és még azt sem lehet kijelenteni, hogy a jó higiéniás körülmények vagy a magasabb társadalmi státusz „megvéd” a betegségtől. Nagyon gyakori például a bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyerekek körében. Az elmúlt években pedig több olyan „mikrojárványról” hallhattunk, amelyekben a Calicivírusok a nagy óceánjáró hajókon nyaralókat támadta meg. A kutatások szerint a Norovirus-fertőzések többsége a hidegebb hónapokhoz kötődik, vagyis október és március közötti van a legtöbb megbetegedés. 

Ez a vírus elpusztíthatja a rákos sejteket - kattintson tovább!

A Calici-fertőzés tünetei

A Calici-fertőzések legjellegzetesebb tünete természetesen a (vizes, nagyon híg) hasmenés, de emellett hányinger és hányás, hasi fájdalom is előfordulhat. A beteg ideiglenesen elveszítheti az ízérzékelés képességét, illetve az étvágyát is. A betegre általános rosszullét, gyengeség, elesettség, fejfájás és izomfájdalom is jellemző. A gyerekeknél hőemelkedés vagy láz is előfordulhat. Az első tünetek a fertőződést követő 1-2 nappal jelennek meg, és ritkán tartanak tovább 3-4 napnál. Bár a betegség nagyon megviselheti az érintettet, különösen a gyerekeket, de a legtöbb esetben szerencsére nem kell súlyosabb szövődményektől tartani. 

Forrás: EgészségKalauz