Ezeket látta már?

Covid-19 tünetei oltatlanoknál, egyszer oltottaknál, kétszer oltottaknál

koronavírus, covid-19, tünet

Egyszer vagy kétszer oltott személyek is megbetegedhetnek Covid-19-ben. Esetükben fejfájás, torokfájás, tüsszögés és orrfolyás lehet a koronavírussal való megfertőződés jele.

Nem mindegy, hány oltást kapott

Tényként kezelhető, hogy a vakcináció nem jelent 100 %-os védelmet a Covid-19 megbetegedéssel szemben. Vagyis, azok is megbetegedhetnek koronavírus okozta fertőzésben, akik egy vagy mindkét adag védőoltásukat felvették. Ezt alátámasztják a brit és izraeli 4. pandémiás hullám adatai. Utóbbi szerint a koronavírussal fertőzöttek 40 %-a az oltott személyek közül kerül ki.

Úgy tűnik azonban, hogy az oltott személyeknél a tünetek eltérnek a nem oltottaknál tapasztaltaktól. Nagy-Britanniában több millió, Covid-19-ben megbetegedett, korábban oltott vagy oltatlan beteg tüneteit regisztrálták a ZOE COVID Study applikációban. Ez alapján ismert, hogy mik a tipikus tünetek vakcinával nem védett személyeknél, valamint egy, illetve mindkét oltáson átesetteknél.

Összességében: az oltott személyek, ha meg is betegednek a Covid-19-ben, akkor esetükben a panaszok kevésbé súlyosak, mint az oltatlan Covid-19 betegeknél tapasztalható tünetek. Emellett, az egyszer vagy kétszer oltott személyek kevesebb féle Covid-19 tünetről és rövidebb ideig fennálló, hamarabb múló panaszokról számolnak be, mint az oltatlanok.

Az 5 vezető Covid-19 tünet azoknál, akik 2 oltást követően megbetegszenek

1. Fejfájás

2. Orrfolyás

3. Tüsszögés

4. Torokfájás

5. Szaglásvesztés

Megjegyzendő, hogy a láz és a légszomj, amik 2020-ban a Covid-19 tipikus tünetei voltak, 2021 első felében már a 12., illetve a 29. leggyakoribb tünetek azoknál, akik mindkét adag vakcinájukat felvették. Sőt, esetükben a köhögés is „csak” a 8. helyet foglalja el a gyakorisági sorban.

Az 5 vezető Covid-19 tünet azoknál, akik 1 oltást követően fertőződnek meg

1. Fejfájás

2. Orrfolyás

3. Torokfájás

4. Tüsszögés

5. Hosszan tartó köhögés

Úgy tűnik, hogy azoknál, akiket „csak” 1 adag oltás véd, és megbetegszenek Covid-19-ben, gyakoribb a hosszú ideig tartó köhögés, mint azoknál, akik 2 védőoltást követően fertőződnek meg koronavírussal.

Az 5 vezető Covid-19 tünet nem oltott személyeknél

1. Fejfájás

2. Torokfájás

3. Orrfolyás

4. Láz

5. Hosszan tartó köhögés

Az oltatlan személyeknél a vezető 5 tünet között megjelenik a láz is, ami a vakcinával védett személyeknél jóval ritkábban lép fel.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: https://covid.joinzoe.com/post/new-top-5-covid-symptoms#part_1

Forrás: Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához