Ezeket látta már?

Covid-oltás utáni mellékhatások: itt jelentheti be, ha tünetei vannak!

koronavírus, covid, oltás, vakcina, mellékhatás, bejelentése

Magyarországon is aktívan kellene jelenteni a Covid-19 elleni oltások mellékhatásokat. Ha oltás után bármilyen mellékhatást tapasztal, online és postai úton is bejelentheti azt. Mutatjuk hol és hogyan juttathatja el észrevételeit az OGYÉI-hez.

A gyógyszerek életútja nem fejeződik be azzal, hogy forgalomba kerülnek - így van ez a Covid-19 elleni vakcinák esetében is.

A Covid-19 elleni vakcinák mellékhatásprofiljának a megismerése érdekében lényeges az, hogy az érintettek, jelen esetben az oltott személyek a Covid-19 elleni oltások valós vagy vélt mellékhatásairól a hatóságokat hivatalosan tájékoztassák.

Milyen mellékhatást érdemes bejelenteni?

Ami nem szerepel a betegtájékoztatóban, és a mindennapi tevékenységében gátolja, vagy súlyos kimenetelű. Minden COVID-19 elleni oltás alkalmazási előirata megtalálható az interneten, amelyben pontosan, részletesen ismertetik az eddig tapasztalt mellékhatásokat.

Magyarországon mindenki hivatalosan jelentheti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), ha vakcina-mellékhatást tapasztal. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu) honlapján a „Betegek/lakosság részére szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek” felületen megtalálható a Covid-19 vakcinákra vonatkozó mellékhatás-bejelentő lap, és egyszerűen, akár on-line is elvégezhető a mellékhatás-bejelentés.

Ki jelenthet be koronavírus oltással kapcsolatos mellékhatást?

Egyszerű: akinek az a tudomására jut. Az általunk tapasztalt, vagy a tudomásunkra jutott, a gyógyszerek használatával összefüggésbe hozható mellékhatás gyanúját jelentsük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) az alábbi lehetőségek valamelyikének igénybevételével.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus elleni vakcina mellékhatás-bejelentése

Az OGYÉI honlapján részletes információ található arról, hogy betegek hogyan tehetnek bármilyen gyógyszerrel kapcsolatban észlelt mellékhatásról bejelentést. Itt található egy külön a COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos bejelentőlap.

Letölthető bejelentőlap:

COVID-19 vakcinákkal kapcsolatban az erre kialakított bejelentőlap itt érhető el.

A letölthető bejelentőlap elektronikusan vagy kinyomtatás után kézzel is kitölthető, és az OGYÉI részére e-mailben, faxon vagy postai úton küldhető vissza az alábbi elérhetőségek valamelyikére.

E-mail: adr.box@ogyei.gov.hu

Fax: +36-1-886-9472

Levelezési cím: 1372 Budapest, Pf. 450.

A bejelentés előtt érdemes ezt is elolvasni: Tájékoztatás a mellékhatás-bejelentéssel kapcsolatban

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához