Hurutos köhögés vagy Covid miatt köhög az ország? Orvosok válaszoltak

koronavírus, covid-19, koronavírus tünetei, teszt, köhögés

Egyre többen vannak, akik köhögnek, náthásak, vannak, akik még ágynak is dőltek. Honnan lehet tudni, hogy mindez megfázás vagy koronavírus?

Hurutos köhögés vagy Covid?

Habár a hétvégén több mint 1000 új koronavírusos-fertőzöttet regisztráltak itthon, de azok, akik nem mentek el tesztre, és hurutosan köhögnek, aggódhatnak, hogy ők is covidosak.

Az általánosságban elmondható, hogy a Covid hosszabb időre dönti le a lábáról az embert, sokszor láz is jelzi a betegséget, és gyengeség, fáradtság érzés kíséri. A szag-és ízvesztés, mint tünet, változó mértékben fordul elő Covid fertőzésnél, de a gyomorproblémák is figyelmeztet jelek lehetnek. Ha Covidra gyanakszunk, a legbiztosabb, ha tesztet végeztetünk!

Bélteki Béla háziorvos nyilatkozott az ATV Híradójának, és elmondta, hogy az emelkedő számok ellenére a pozitív PCR-tesztek aránya még mindig alacsony. Vagyis a sok hurutos megbetegedés jelentős részét más kórokozó okozhatja.

Az viszont most már egyértelmű, hogy itt a negyedik hullám, hiszen a fertőzések száma emelkedik, és a kórházban ápoltak száma is nő. Rusvai Miklós virológus elmondta, hogy mindez a delta variánsnak köszönhető:

Igen, úgy tűnik, hogy a delta variáns fertőzőképesebb, de több nemzetközi felmérés azt sejteti, hogy esetleg a megbetegítőképessége valamivel enyhébb mint az alfa variánsé, ezt azonban még nagyon óvatosan kell kezelni.

Olvasson tovább! Mi ez a sok torokfájós, köhögős megbetegedés, ha nem Covid?

Néhány tanács köhögés ellen, ha nem Covid okozza:

  • Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása;
  • Forró zuhany segíti a nyákoldást, és könnyebb a felköhögés is;
  • (lehetőség szerint) melegben tartózkodni;
  • Több pihenés, ágynyugalom;

Köhögéscsillapítót nem szabad bevenni, mert elnyomja a köhögést, fokozódik a hörgőkben, tüdőben a nyák lerakódása, és ez további fertőzésnek nyithat utat; antihisztaminokat sem szabad alkalmazni, mert a köpetet kiszárítják – viszont az a tüdőben marad; olyan kombinációkat alkalmazni, amelyben együtt van a köhögéscsillapító – és a nyákoldó hatású szer.

Forrás: EgészségKalauz