Delta-variáns: ez a legerősebb védelem ellene

köhögés, koronavírus tünetei, nehézlégzés

Tünetes betegségek és a kórházi kezelés ellen többet érhet a természetes védettség egy kutatás szerint.

Az újrafertőződések (a korábban fertőzöttek újbóli megbetegedése) és az áttöréses fertőzések (az oltottak megfertőződése) kiváltotta védettséget vizsgálták izraeli kutatók - írja Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

A Pfizernél is többet érhet a természetes védettség

Az izraeli vizsgálat azt mutatta ki, hogy a delta vírusvariáns okozta fertőzés, tünetes betegség és kórházi kezelések ellen a természetes védettség (azaz a fertőzésből való kilábalás) tartósabb és erősebb védelmet nyújtott, mint a két Pfizer vakcina adag. Azok, akik átvészelték a fertőzést és még egy adag Pfizer-t kaptak, további védettséget szereztek, de ennek mértéke ebben a vizsgálatban nem volt statisztikailag jelentős.

Megjegyzés: mindez NEM jelenti az oltások feleslegességét, hiszen a természetes fertőzést sokkal kevesebben vészelik át tartós vagy maradandó károsodások nélkül, illetve élve, mint az oltással védettek.

Ebben a Medrxiv portálon augusztus 25-én megjelent lektorálás előtt álló tanulmányban visszatekintő megfigyeléses vizsgálat keretében három csoportot tanulmányoztak:

1) Két adag Pfizer vakcinát kapott, korábban nem fertőzöttek

2) korábban fertőzöttek és nem oltottak

3) korábban fertőzöttek ÉS egy adag oltást kapók

A Szerzők körükben értékelték a koronavírus fertőzések, a tünetes betegség, a COVID-19-cel összefüggő kórházi kezelések és a halálozások kockázatát 2021 06. 01 – 2021. 08. 14 között, amikor Izraelben a delta variáns volt a domináns.

A fertőzésen át nem esett beoltottak kockázata az áttöréses fertőzésre 13,6-szerese volt a delta variáns esetében azokénak, akik már természetes módon korábban ezzel megfertőződtek, amennyiben a fertőzésre és az oltásra 2021 január-február között került sor. A tünetes fertőzés esetében is jelentősen nagyobb volt az első csoport kockázata.

Ez is érdekelheti:

Amikor az elemzést úgy végezték, hogy a fertőzés az oltások kezdete előtt történt (2020 március – 2021 február), a természetes védettség csökkenését észleleék, bár a nem fertőzött de oltott személyek körében még így is 5,96-szoros volt az áttöréses és 7,13-szeres a tünetes fertőzések kockázata. Az oltottak kórházba kerülésének kockázata is nagyobb volt azokénál, akik a természetes fertőzésen estek át.

Hivatkozás: Sivan Gazit; Roei Shlezinger ; Galit Perez et al.: Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections. doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.24.21262415

https://www.medrxiv.org/.../2021.08.24.21262415v1.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz