Ezeket látta már?

Egy új veszély: a nyugat-nílusi vírus!

2012.09.11. Módosítva: 2015.11.04.

Ismét megfigyeltek a környező országokban nyugat-nílusi láz vírusfertőzötteket. Néhány tudnivalót közreadunk a betegségről, és az újabb híreket is természetesen.

Az új híreket alább mutatjuk, a betegség leírása a keretes részben olvasható!

Egy új veszély: a nyugat-nílusi vírus!

Horvátország: négyre nőtt a nyugat-nílusi vírussal fertőzöttek száma

Zágráb, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Négyre nőtt a nyugat-nílusi vírussal fertőzöttek száma Horvátországban, miután a zágrábi laboratórium hétfőn megerősítette, hogy az eszéki kórházban múlt hét óta enyhe vírusos agyhártyagyulladás tüneteivel ápolt három beteg mindegyikénél kimutatható a kórokozó - olvasható a Vecernji list című horvát lap hétfői internetes kiadásában.

Az eszéki kórház fertőző osztályán kezelt három beteg nincs életveszélyben, állapotuk jónak mondható - nyilatkozta Jozo Kristek, az eszéki klinikai központ igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a kórokozó emberről emberre nem terjed, nincs helye pániknak. Az orvosok azt nem tudták megmondani, hogy a három ápolt hogyan fertőződött meg a vírussal.

Biztosra vehető, hogy az Eszéken kezelt három eset egyikében sem külföldről hurcolták be a kórokozót, mert a betegek közül senki sem járt a szomszédos országok valamelyikében - mondta Ira Gjenero Margan, a horvát epidemiológiai intézet igazgatója.

Horvátországban múlt héten egy bródi (Slavonski Brod) beteg szervezetében mutatták ki első alkalommal a nyugat-nílusi vírust. A 65 éves férfi vélhetően a Vajdaságban fertőződött meg, állapota stabil.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

****

Nyugat-nílusi láz

Előfordulása:

A Nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, mely nagymértékben elterjedt Afrikában, Európa déli részein, Közép-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban. Az utóbbi években, Romániában és Csehországban is észleltek eseteket. A járványok szezonális megjelenése párhuzamos a szúnyogok életciklusával.

Kórokozója:

A vírust Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztik madarakról emberre, szúnyogcsípés révén. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben, ezek a szúnyogok nappal aktívak.

Tünetei:

A Nyugat-Nílusi vírus által okozott fertőző betegség, 80-85 %-ban tünetmentesen zajlik.

15-20 %-ban enyhébb tünetek jelentkeznek, melyek nem jellegzetesek, ezért a klinikai kép alapján nehezen különíthetők el más vírusbetegségektől (pl. a Dengue láz és a sárgaláz enyhe formája)

A lappangási idő 3-6 nap. A betegség bevezető tünetei: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó - duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

Kimutatása:

A vírus a betegség első 6 napján kimutatható a vérből. Később szerológiai vizsgálattal - a vérben jelenlévő ellenanyagok kimutatásával - lehet igazolni a fertőzést.

Kezelése:

Jelenleg csak tüneti kezelés lehetséges. Az emberi megbetegedések megelőzésére még nem fejlesztettek ki oltóanyagot.

Megelőzés: rovarriasztók használata, szúnyogcsípés elkerülése

forrás: (Országos Epidemiológiai Központ)

Súlyos az állapota a nyugat-nílusi vírustól fertőzött újabb olaszországi betegeknek

A vírus Szardínia szigetén és Olaszország északkeleti részén, Venetóban terjed.

Két nyolcvan éves szardíniai férfit ápolnak intenzív osztályon a nyugat-nílusi vírus fertőzése miatt, mindketten Oristano körzetében, a sziget nyugati partján betegedtek meg. Állapotuk súlyos előrehaladott életkoruk és a szervezetüket gyengítő más betegségek miatt is - közölte a szardíniai közegészségügyi hatóság, amely sürgősségi egyeztetést tartott a sziget kórházaival és házi orvosaival.

A két férfi ugyanabban a térségben betegedett meg, ahol az Afrikából származó vírus tavaly három embert fertőzött meg.

A szardíniai esetekkel 15-re emelkedett a nyugat-nílusi vírustól július közepétől megfertőzött olaszok száma. Öt betegnek az idegrendszerét támadta meg a fertőzés, hárman magas láz is jelentkezet - számolt be a hírügynökségeknek szombaton Giorgio Palu, a padovai egyetem mikrobiológiai és járványügyi tanszékének professzora, aki a vírus itáliai terjedéséről az Eurosurveillance című szaklapban közölt cikket.

Palu elmondta, hogy az Itáliában négy éve terjedő vírus eddig mindig szeptemberben jelentkezett. Az idén viszont korábban, már nyár közepén feltűnt a rendkívüli kánikulának köszönhetően. Palu szerint ez a fertőzésveszély erősödésére figyelmeztet.

2008 óta a legtöbb megbetegedés Veneto tartományban és Szardínián történt.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához