Ezeket látta már?

Kemenesi Gábor: ősztől ezekkel a fertőző betegségekkel számolhatunk

tüsszögés, orrfolyás, evés, keresztallergia,

A virológus úgy fogalmazott, hogy ősztől a fertőző betegségek "ránk rúgják az ajtót".

A koronavírus-járvány alatt, főként a lezáráskor a nemzetközi utazások korlátozása miatt a legtöbb légúton terjedő betegség visszaszorult. Múlt évben, illetve idén ősszel ezek elkezdenek visszajönni, és szó szerint "ránk rúgják az ajtót". Ilyen például a kismamákat és a gyerekeket komolyan érintő RSV vírus, ami tavaly "kimutatta foga fehérjét", mikor egy komolyabb visszatérést mutatott – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus. A virológus interjúját a portfolio.hu szemlézte.

A virológus elmondta, hogy a nemzetközi utazásoknak nagy szerepe van abban, hogy a vírusok az egész világon gyorsan terjednek. A koronavírus okozta pandémia alatti korlátozások miatt a Covid-19 mellett nem igen volt más vírus, mert nem utaztunk, most azonban újra meg fognak jelenni, csak úgy, mint 2021 őszén.

Habár, egyes influenza törzsek a korlátozások alatt eltűntek - tekintve nem tudtak emberről emberre terjedni, gazdatest híján pedig nem életképesek - de az ősztől nagyon is számíthatunk arra, hogy be fog robbanni az influenza járvány, hiszen számos törzse van a vírusnak.

Kihangsúlyozta, hogy sok más szakemberrel egyetértve ő is azt javasolja, hogy az is vegye fel az influenza elleni oltást, aki nem szokta, mert nem tudni, most milyen méreteket fog ölteni a terjedése, de várhatóan jelentős lesz.

Olvasson tovább! Mi okozza a szívizomgyulladást? A kardiológus elmondja

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához