Ezeket látta már?

Előjárványra figyeltek fel: gyermekeket támad a májgyulladást okozó vírus

májgyulladás, vírus, fertőzés, járvány, hepatitisz

Váratlanul több országban megugrott a 10 év alatti kisgyermekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovírus-fertőzések száma.

Az adenovírusok főleg légúti megbetegedéseket okoznak, legyengült immunrendszer esetén viszont megtámadják a májat is. Kiderült, hogy újabban egészséges gyerekekre is ilyen súlyos hatást gyakorolt.

Az Egyesült Államokban és több európai országban is emelkedik a kisgyermekek körében a súlyos májgyulladásos esetek száma – írja a Reuters cikke alapján az Index.hu. Január óta több mint 130 esetet azonosítottak, közülük a legtöbbet, 108 megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, de Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Izraelben is felfigyeltek a jelenségre.

Az érintett gyermekek mindegyike 10 év alatti

Önmagában a 130 eset nem lenne riasztó, de hirtelen sűrűsödtek a - nagy többségében Nagy-Britanniában megjelenő - esetek. Egyelőre kérdéses, hogy járványt fog-e okozni a kórokozó, de mindenképp figyelemre méltó ennek az „előjárványnak” a megjelenése.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus szerint a helyzet azért újszerű, mert a szakemberek arra következtetnek, hogy nem az eddig hepatitiszt okozó vírusok egyike, hanem az általában légúti tüneteket okozó adenovírus váltja ki a betegséget. Általában is előfordulhat, hogy megtámadja a májat, de ez immunhiányos gyerekeknél szokott előfordulni, egészségeseknél nem. Itt most éppen az a probléma, hogy egészséges gyerekek máját támadja meg, és súlyos tüneteket okoz – nyilatkozta az RTL Klub híradójának.

Májgyulladás tünetei: ha ezeket a jeleket tapasztalja, menjen orvoshoz!

A kutatók egyik lehetséges magyarázata, hogy a pandémia idején az elzártság miatt legyengült a gyermekek immunrendszere, ezért reagálhatnak érzékenyebben a fertőzésre.

Forrás: egeszsegkalauz.hu