Friss koronavírus hírek ma

Emlékeztető covid-oltás: gyengítheti az immunrendszert

oltás, izrael, koronavírus, covid

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a négyhavonta ismételt koronavírus elleni emlékeztető oltások gyengíthetik az immunrendszert és fáradékonnyá tehetik az embert.

Az EMA szerint az országoknak több időt kellene hagyniuk az emlékeztető oltási programok között, és azokat a hideg évszak kezdetéhez kellene kötniük, mint az influenza esetében. - írja a Bloomberg.

Az emlékeztető oltásokat hányszor érdemes beadni?

A tanácsot az ügynökség annak kapcsán adta ki, hogy egyes országok fontolóra vették, hogy második megerősítő oltást is felajánljanak, hogy további védelmet nyújtsanak az egyre terjedő omikronnal szemben. Január elején Izrael lett az első ország, amely megkezdte a második, azaz negyedik oltás beadását a 60 év felettieknek. Az Egyesült Királyságban az első emlékeztető oltások jó védelmet nyújtanak, és jelenleg nincs szükség második emlékeztető oltásra, de az adatok alakulása során felülvizsgálják azokat.

Az emlékeztető oltást "egyszer, vagy talán kétszer is be lehet adni, de ez nem olyasmi, amiről úgy gondoljuk, hogy folyamatosan meg kellene ismételni" - mondta Marco Cavaleri, az EMA biológiai egészségügyi veszélyek és vakcinák stratégiájáért felelős vezetője. "El kell gondolkodnunk azon, hogyan tudunk a jelenlegi világjárványos helyzetből átmenni egy endémiásabb helyzetbe".

Változott a covid-oltás új szakmai ajánlása - ezek az újdonságok. Olvasson tovább!

Gyógyszerek, amik hatékonyak az omikronnal szemben

Az uniós szabályozó hatóság a tájékoztatón az is elhangzott, hogy a szájon át adható és az intravénás antivirális szerek, például a Paxlovid és a Remdesivir hatékony az omikronnal szemben. A világ néhány legnagyobb vakcinagyártója közölte, hogy olyan oltások előállítását vizsgálja, amelyek az új variánsok ellen irányulhatnak.

Az ügynökség szerint április a legkorábbi időpont, amikor engedélyezni tud egy új, egy adott változatot célzó vakcinát, mivel az eljárás körülbelül három-négy hónapot vesz igénybe.

Forrás: bloomberg.com