Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Változott a covid-oltás új szakmai ajánlása - ezek az újdonságok

oltás, emlékeztető oltás, koronavírus, vakcina, pfizer, astrazeneca

Akik oltatlanok, de átestek a Covid-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – derül ki Nemzeti Népegészségügyi Központ friss ajánlásából.

Az előző NNK iránymutatás még a harmadik oltás lehetővé tétele előtti napokban, tavaly július 27-én született - ezt újították meg tavaly év végén, közvetlen az ünnepek előtt.

A harmadik oltás szakmai ajánlása

 • Továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot.
 • Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata.
 • Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs.

Ekkor ellenjavallt a 2. és a 3. oltás

A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál. A negyedik oltást egyelőre nem tartják indokoltnak.

A 12–17 év közöttiek ismétlő oltása

Rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható.

Az ajánlás pdf formában megtekinthető és letölthető ITT , vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán.

További részletek az NNK szakmai ajánlásából

 • A 3. oltásnál a 18 év felettieknél egyik vakcina kombinációnak sincs ellenjavallata, és az mRNS vakcina esetében bekerült az alkalmazási előiratokba a homológ ismétlő oltás adása is. Ez tehát annak nyomán történt, hogy az NNK ajánlása támogatja azt, hogy ha valaki elsőre és másodszorra is mRNS alapú vakcinát kapott, akkor harmadszorra is ezt kaphasson.
 • Fontos, hogy a 18 év felettieknél a harmadik oltásnál minden kombináció esetén csak fél dózis Moderna oltóanyag beadását ajánlja az NNK.
 • Azoknál a 18 év felettieknél, akik az első két oltás után fertőződtek, meg, a gyógyulást követően legalább 4, legfeljebb 6 hónappal javasolja beadni a 3. oltást az NNK.
 • Az egészségügyi kollégium állásfoglalása szerint nem lehet végleges felmentést adni az oltások alól a 18 év felettieknél, legfeljebb csak halasztás indokolt, ha például az imént említett eset következik be (első két oltás után fertőződés következik be), vagy lázas állapot, veszélyeztetett terhesség, vagy súlyos immunhiányos állapot áll fent.
 • A második és harmadik oltásnak lehet ellenjavallata az a 18 év felettieknél, ha az előző oltás után anafilaxiás reakció alakult ki.
 • Az NNK azt javasolja a 12-17 éves korosztályban, hogy a 3. oltást a második oltást követően legalább 4, legfeljebb 6 hónappal adják be.
 • A 12-17 éves korosztálynak azt javasolja az NNK, hogy a Modernából csak fél dózist adjanak be 3. oltásként.
 • A 4. oltás kapcsán az NNK ajánlása szűkszavúan az alábbit rögzíti: „A 4. ismétlő oltás beadása általánosan egyelőre nem indokolt. A vakcinák hatékonysági vizsgálataitól, illetve a járvány alakulásának függvényében lehet később erről dönteni. Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt.”
 • Az NNK friss ajánlása részletesen bemutatja, hogy mit javasolnak az immunhiányos betegeknél a három oltás beadása során, továbbá az immunszuppresszív, vagy immunmoduláló kezelésben részesülők esetén a 3. oltás kapcsán. Benne van az anyagban az is, hogy a sérült hematológiájú betegek kapcsán mit ajánlanak a koronavírus elleni vakcinációjánál.
 • Az oltatlan, fertőzésen átesett emberek kapcsán rögzítik, hogy a felgyógyulásuk után várakozási idő nélkül olthatók, és az is benne van az ajánlásban, hogy az ő oltásuk előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt. Fontos az ajánlás utolsó mondata is, miszerint „A fertőzésen való átesettség nem felel meg immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.”
Forrás: nnk.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához