Ez az aminosav hozzájárulhat a súlyos Covid-19-betegek gyógyulásához!

covid-19. l-arginin, arginin, aminosav, koronavírus, gyógyulás

Mi is az arginin, pontosabban az L-arginin? A táplálékunkban lévő fehérjék egyik alapvető összetevője, csodaszernek kikiáltott aminosav vagy hatásos Covid-19 elleni szer?

Minden nap eszünk arginint

A fehérjék építőkövei az aminosavak. Az arginin pedig az aminosavak egyik fajtája. Aki tehát fehérjedúsan táplálkozik, az arginint is juttat a szervezetébe.

Az arginin fontos a szervezet számára, az úgynevezett szemi-esszenciális aminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben (pl. stressz, gyermekkori növekedés) kiemelten lényeges az, hogy a szervezet argininnel való ellátottsága megfelelő legyen. Kijelenthető ugyanakkor, hogy az arginin-hiány ritka állapot. A pulykamell, a csirkemell, a sertéskaraj, a tökmag, a szójabab, a mogyoró, a spirulina alga, a tejtermékek, a csicseriborsó vagy a lencse egyaránt sok arginint tartalmaznak. Egy egész csirkemellet tartalmazó menü körülbelül 7 gramm argininnel gazdagítja a szervezetet, egy pohár tejben pedig 0,2 gramm arginin található.

Valneva: új, magas hatékonyságú vakcina a láthatáron - ezt lehet tudni róla

Arginin – sportteljesítményt növelő, erektilis diszfunkciót kezelő, Covid-19-elleni aminosav?

Az utóbbi években számos hatást kötöttek az L-argininhez, leírták róla, hogy növeli a fizikai- és a sportteljesítményt, szerepet kap a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, sőt hozzájárulhat a terhességi toxikózis megelőzéséhez, valamint kezelheti az erektilis zavarokat. Nemrégiben olaszországi orvosok súlyos állapotú Covid-19 betegeknél vizsgálták azt egy klinikai vizsgálat keretein belül, hogy miként hat az L-arginin adása a gyógyulási folyamatra. Pozitív eredmény született.

L-argininnel kezelt Covid-19 betegek - klinikai vizsgálat biztató eredményekkel

Egy nápolyi kórházban 101 súlyos állapotú, felnőtt korú Covid-19 beteget vontak be abba a vizsgálatba, amiben azt vették górcső alá, hogy a „standard” gyógyszeres terápia (kortikoszteroid, vírusellenes szer, antibiotikum) mellett adagolt L-arginin miként hat a koronavírus-fertőzött betegek állapotára. A betegek naponta 2xkaptak 1,66 gramm (3,32 gramm/nap) L-arginint-szájon át.

Megvan a megoldás? Egy aminosav hiánya lehet az Alzheimer-kór kiváltó oka?

Az L-arginin-adagolás megkezdését követő 10. napon az L-arginin-kezeltek jobb állapotban voltak, mint az L-arginin-kezelésben nem részesülők. Míg az L-arginint is szedők 71,7 %-ánál, addig az L-argininnel nem kezeltek csak 44,4 %-ánál lehetett csökkenteni a szükséges légzéstámogatás mértékén. Emellett, az L-argininnel kezelteknél jelentősen lerövidült a kórházban eltöltött idő is - medián 46 naphoz képest medián 25 napra.

L-arginin – regenerálja a légúti nyálkahártyát

A számok tehát arra utalnak, hogy az L-arginines kezelés gyorsította a gyógyulási folyamatot. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a Covid-19 teszt negatívvá válása nem következett be hamarabb az L-argininnel kezelteknél sem. Nagy valószínűséggel az L-arginin nem a koronavírusok elpusztítása, hanem a légúti nyálkahártya állapotának a javítása/regenerálása révén fejtheti ki a kedvező hatását. Megjegyzendő, hogy az L-arginin légúti nyálkahártya-funkcióra kifejtett előnyös hatásáról már korábban is beszámoltak.

Bárki beszerezheti az L-arginint?

L-arginin megvásárolható kapszula, folyadék vagy akár por formájában is. Mielőtt azonban bárki is nekilátna az L-arginin szedésének, megjegyzendő, hogy a közölt eredményeket súlyos állapotú Covid-19 betegek bevonásával nyerték. Nem ismert az, hogy enyhe lefolyású Covid-19 esetén is hatásosnak bizonyul-e az L-arginin adása. Az pedig egyáltalán nem bizonyított, hogy az L-arginin szedése segíthet a súlyos Covid-19 megelőzésében.

Aktuális koronavírus hírekért kattintson ide!

Mindenesetre ez a vizsgálat is ráirányítja a figyelmet arra, hogy optimális esetben a táplálkozásunkban is szereplő molekulák (lásd L-arginin) milyen fontos szerepet töltenek be az egészségünk biztosításában, illetve a gyógyulási/felépülési folyamatok támogatásában.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00405-3/fulltext

Forrás: egeszsegkalauz.hu