Ezeket látta már?

Terhességi toxémia, elsődleges

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az elsődleges késői terhességi toxémia az első terhesség betegsége. Oka az anya és a magzat közötti immunológiai összeférhetetlenség. Első terhességnél nem termelődnek azok a védő antitestek, melyek beborítják a lepénybolyhokat, így védik meg a lepényt az anyai immunrendszertől. A lepény pusztulása felborítja a lepénykeringés szabályozásáért felelős két prosztaglandin (prosztaciklin, tromboxán) egyensúlyát. Ez váltja ki a jellemző tüneteket. A későbbi terhességek során a védi antitestek termelődése gyorsan megindul, így az elsődleges toxémia nem ismétlődik (azonos apától).

A terhességi toxémia, elsődleges tünetei

Legfontosabb tünetei:1. Magas vérnyomás.2. Fehérjevizelés.3. Testszerte megjelenő vizenyő.4. Fokozódó lepénykeringési elégtelenség.

A terhességi toxémia, elsődleges esetleges komplikációi

1. A magzat sorvadása, fulladása.2. Koraszülés.3. Idő előtti lepényleválás.4. Az anya epilepsziaszerű görcse (eklampszia).5. Az anya és a magzat életét is veszélyeztető HELLP-szindróma (H=hemolízis, a vörösvérsejtek oldódása, EL=elevated liver enzymes, magas májenzim-értékek, LP=low platelet count, alacsony vérlemezkeszám). Legsúlyosabb esetben a magzat elhal, az anyánál súlyos véralvadási zavar következik be heveny életveszély mellett.

Mit tehet Ön terhességi toxémia, elsődleges esetén

Terhessége során rendszeresen járjon el terhesgondozásra.

Mit tehet az orvos terhességi toxémia, elsődleges esetén

A terhesgondozó védőnő és orvos rendszeresen megméri a vérnyomást, a testsúlyt, ellenőrzi a vizelet fehérjementességét. Ultrahang-vizsgálat segítségével követi a magzat fejlődését. Lepénykeringési elégtelenség gyanúja esetén kardiotokográfiával kizárja a magzati vészhelyzet lehetőségét. Szükség esetén kórházi megfigyelést rendel el, a lepénykeringést serkentő, a lepény tromboxántermelő képességét csökkentő gyógyszeres kezelést ad. Veszélyhelyzet esetén beindítja a szülész vagy császármetszéssel fejezi be a terhességet. A gyermekgyógyász gondoskodik a baba szülés körüli egészségéről, későbbiekben egészséges fejlődéséről.

A terhességi toxémia, elsődleges megelőzése

A terhességi toxémia legfontosabb előjelei, melyek megfigyelése a gondozó orvos felelőssége:1. Tartósan 90 Hgmm feletti artériás középvérnyomás. Számítása: 1xfelső érték+2xfelső érték osztva hárommal.2. Heti 0,5 kg-ot meghaladó testsúlynövekedés.3. A 24. héten mért magas szérum-kreatininszint.Bármelyik jelenség esetén kórházi kivizsgálás lehet indokolt.

Forrás: EgészségKalauz