Ezért veszélyes a koronavírus új mutációja

koronavírus, covid, mutáció

A Nagy-Britanniából induló új Covid-19 mutáció sokkal agresszívabban terjed, mint az eddigi változatok.

A Covid-19 briteknél felfedezett mutációja súlyosabb tüneteket ugyan nem okoz, de mivel sokkal könnyebben kapcsolódik az emberi testben lévő ACE2 receptorokhoz, sokkal jobban fertőz: 50-70 százalékkal gyorsabban, mint az előző változat, és a gyerekek is könnyebben elkaphatják. Az új mutáció már több, mint 33 országban megjelent, többek között a szomszédban: Ausztriában és Szlovákiában is.

A kutatók szerint az új koronavírus mutáció változásainak nagy része egyetlen beteg szervezetében alakulhatott ki, akinek gyenge volt az immunrendszere és nem tudta teljesen legyőzni a vírust.

Miután a briteknél a meredeken emelkedő új fertőzések körülbelül felét az új koronavírus variáns adja, bezártak minden olyan üzletet, ami nem az alapellátáshoz kapcsolódik, és az emberek csak alapos indokkal mehetnek az utcára.

Ez is érdekelheti:

A Pécsi Tudományegyetem virológusai a Facebook-oldalukon azt írják:

“a mutáció a vírusok evolúciójának is az egyik fő mozgatóereje, a funkciót megváltoztató mutációk mindig a vírus túlélését szolgálják. Ez lehet például a jobb terjedés, immunreakciók jobb csendesítése, antitestek kikerülése. Így érthető, ha a vírusnak az enyhébb megbetegedés, hosszabb fertőzés és nagyobb ürítés az érdeke, ettől marad fenn hatékonyabban és jut messzebbre.”

A pécsi szakértők szerint probléma lehet, hogy a vakcinák döntő többségének alapját adó tüskefehérjében történt a mutáció, és a fő kérdés az, hogy a más variánsokra megszerzett immunitást érinti-e az új, és hogy kell-e változtatni a koronavírus vakcinákon.

Forrás: EgészségKalauz