Ezeket látta már?

Feketegomba-fertőzés: az indiai mutáns tünete az oroszoknál is megjelent

kötőhártyagyulladás

Oroszországban több betegen is kimutatták az indiai mutánsra utaló feketegomba-fertőzés tüneteit.

Már az oroszoknál megjelent az Indiából kiinduló feketegomba-fertőzés, ami főleg a legyengült immunrendszerű embereket és a cukorbetegeket támadja meg. Az indiai mutáns okozta feketegomba-fertőzés azért is veszélyes, mert ha nem kezelik időben, halálos kimenetelű.

Antibiotikumos kezelés után alakulhatott ki az oroszoknál

A mukormikózis (mucormycosis) fertőzés szuptrópusi, magas páratartalmú éghajlati környezetben terjed. A feketegomba-fertőzésról az orosz Izvesztyija lapnak Nyikolaj Klimko mikológus nyilatkozott, aki szerint a gombás fertőzés nem terjed emberről emberre, így tömeges fertőzés kizárható.

Azt is kizárta, hogy Indiából hozták volna, Oroszországba, helyette inkább az antibiotikumokra gyanakszik: az oroszoknál jó eséllyel az intenzív osztályokon jelent meg, ahol antibiotikumokkal kezelnek bakteriális fertőzéseket. A feketegomba-fertőzés azonban akkor jelent veszélyt, ha az immunrendszerünk legyengült, és e mellé még kezeletlen cukorbetegség is társul.

A feketegomba-fertőzés tünetei

Egyre több olyan, az indiai mutáns által fertőzött koronavírusos beteget regisztrálnak Indiában - de más országban is jelentkezett már a tünet-, akin a feketegomba-fertőzés jeleit figyelték meg. De olyanoknál is kialakult, akik felépültek a betegségből, ők nem sokkal a Covid után produkálták a tüneteket.

A feketegomba-fertőzés elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki. A "fekete gombaként" is ismert mukormikózis (mucormycosis) fertőzés előfordulása a Covid-19-en átesett páciensek körében csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt.

A legnagyobb veszélyt a cukorbetegekre jelenti, valamint azokra, akiket szteroidokkal kezeltek, vagy hosszú időt töltöttek intenzív osztályon.

Az indiai mutáns eltérő tünetei

A csaknem 120 millió lelket számláló nyugat-indiai Mahárástra államban már 300 feketegombás esetet jelentettek, továbbá hasonló számokról tudni Gudzsarát államból is, ahol eddig már négy nagy településen, köztük a legnagyobb városban, Ahmedábádban azonosították ezt a ritka fertőzést. David Denning, a Manchesteri Egyetem professzora szerint nemcsak Indiában, hanem már más országokban is észleltek ilyen eseteket.

Arról már korábban írtunk, hogy az indiai mutáns tünetei eltérnek a többi variánsétól. Kutatók az új variáns a korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi három tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

A vírus indiai variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak. Azóta folyamatosan növekedett az elemzett mintákban a variáns aránya. India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához