Ezeket látta már?

FFP2 vagy sebészi maszk? Kiderült, melyik maszk mennyi vírust enged át

koronavírus, covid, arcmaszk, eldobható maszk, egészségügyi maszk

Amerikai kutatások eredményei szerint vannak olyan maszkok, amelyek annyira hatástalanok, hogy szinte nem védenek semmit. Milyen maszkot érdemes viselnünk?

Mára tudjuk, hogy a koronavírus fertőzés átadása leginkább a maszkhordással előzhető meg. Sőt, néhány vizsgálat arra mutat rá, hogy a maszk magát a viselőjét is védi bizonyos fokig. Egy friss európai teszt kiderítette, milyen anyagot érdemes választanunk, ha magunk varrunk vagy varratunk mosható maszkot.

Orvosi kell, kétrétegű pamut? Vagy a csősál is elég?

Köhögés, tüsszentés, de még beszéd közben is páraszemcsék és velük együtt kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszk abban segít, hogy minél kevesebb kórokozó jusson át a fertőzöttből valaki másra. Amikor azonban a különféle maszkok szűrési hatékonyságát vizsgálták, kutatók azt találták, hogy bizonyos maszktípusokat gyakorlatilag hiába hordjuk.

Néhány hónapja látott napvilágot az az eredmény, amelyben kutatók egy csoportja 14 általánosan elérhető maszktípust, köztük az egészségügyben használatos FFP2 maszkot, azaz N95 (KN95) maszkot, pamut maszkokat, Bandana kendőt és csőalakú nyakmelegítőt tesztelt áteresztőképességük szerint.

koronavírus, covid-19, maszk A megfelelő maszk védi a viselőjét is Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Az észak-karolinai Duke University fizikus kutatói egy feketedoboz, egy lézersugár és egy mobiltelefon kamerája segítségével mérték, átlagos beszéd közben mennyi csepp jut át a különféle maszkokon. (A CNN látványos videót készített a tesztelésről.) Minden maszkot tízszer teszteltek le.

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk a szelepes N95-ös volt (2. fotó). Az eldobható háromrétegű sebészeti maszkok (1. fotó) és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.

A legkevésbé hatékonyak azok a fleece anyagból készült csősálak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként (11. fotó). Ez az anyag a légzés során keletkező nagyobb cseppeket kisebb részecskékre bontja, ezek pedig utána könnyebben áramlanak a levegővel. A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok (12. fotó) szintén rosszul teljesítettek.

Az eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a legbiztonságosabb a szelepes és a sebészi maszk, de ha biztosra szeretne menni, az FFP2 maszkot viselje.

koronavírus, covid-19, maszk Nem mindegy, milyen maszkot viselünk! Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Forrás: TVE