Ezeket látta már?

Gyorsan mutálódik az új madárinfluenza-vírus!

2013.04.10. Módosítva: 2015.11.04.

Az új madárinfluenza-vírus akár nyolcszor gyorsabban képes mutálódni, mint egy átlagos influenzavírus - állapították meg a dél-kínai Sencsen egyetemi kutatói. Lapjelentések szerint emiatt az átlagosnál aggasztóbbnak ítélik a helyzetet.

Ho Csien-kuj kutató szerint szokatlan jelenségről van szó, a vírus "evolúciós fejlődését nehéz megjósolni", nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelenthet.

Gyorsan mutálódik az új madárinfluenza-vírus!

A szakember a kevés minta ellenére úgy véli, hogy az eddigi eredmények riasztóak, és a hatóságoknak el kell készíteniük a legrosszabb helyzetre vonatkozó forgatókönyvet is.

A legfrissebb jelentések szerint eddig kilenc ember halálát okozta a H7N9 típusú vírus Kelet-Kínában. 28 ember bizonyítottan az új vírus okozta fertőzést követően halt meg.

A magyar helyzet

Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye - mondta az országos tiszti főorvos budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, azonban kizárni nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz.

Továbbá felhívják az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki elmúlt 10 napban Kínában járt, azt azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, ahonnan az érintettek légúti mintáit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják.

Forrás: MTI