Ezeket látta már?

Használat után zsebre teszi a maszkját? Ezért nem jó ötlet!

maszk, sebészi maszk, koronavírus

A textil maszk nem egy életbiztosítás.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő most egy belga vizsgálatról írt:

"Annyi szó esett már a maszkokról, beszéljünk most a koszos maszkokról. A Frontiers in Medicine szaklapban még szeptember 03-án jelentek meg egy kis belga vizsgálat eredményei, miszerint a sebészi és még inkább a szövetmaszkok esetén 4 órányi hordás után jelentős tömegű baktérium halmozódik fel a maszk belső felületén és az orrnyílás alsó részén, amelyek között betegségeket okozók és antibiotikumoknak ellenállók (rezisztensek) is vannak. A sterilizálás és a maszkcsere fontosságát és mikéntjeit lakossági irányelvekben lenne célszerű megírni.

A nevezett vizsgálatban 13 egészséges flamand illető (9 nő, 4 férfi) vett részt, akik 4 órn át hordták a sebészi, illetve a szövetmaszkokat. A szövetmaszkok belső felületén ezt követően 146.000 életképes (kolóniaformáló) baktériumot mutattak ki, míg a sebészi maszkon csak 13.200-at. Leggyakoribb baktériumfélék: Bacillus, Staphylococcus és Acinetobacter fajok, amelyek 43%-a ellenálló volt ampicillinre, illetve eritromicinre. A maszktípusok között különbségek voltak. A szövetmaszkok főleg Roseomonas, Paracoccus és Enhydrobacter, míg a sebészi maszkok Streptococcus és Staphylococcus fajokat láttak vendégül.

Olvasson tovább! Koronavírus: itt a bizonyíték, hogy miért érdemes maszkot viselni

Egy felmérés szerint, amelyet az Antwwerpeni Egyetem végzett, 25.000 megkérdezettnek csak a 21%-a válaszolta azt, hogy a szövetmaszkját naponta tisztítja. Laboratóriumi mérések szerint a legjobb módszer erre a 100 fokos vízben való forralás, a 60 fokos vízben való mosás detergenssel, vagy a gőzvasalóval való kivasalás."

Hivatkozás: Delanghe L, Cauwenberghs E, Spacova I, Det al. Cotton and Surgical Face Masks in Community Settings: Bacterial Contamination and Face Mask Hygiene. Front Med (Lausanne). 2021 Sep 3;8:732047

https://www.frontiersin.org/.../fmed.2021.732047/full...

Forrás: EgészségKalauz