Mindenki ezt nézi most!

Hogyan működik az uniós Covid igazolvány?

uniós oltási igazolvány, védettségi igazolvány, digitális igazolás, oltás, vakcina, EU

Hol, és hogyan kell igényelni, ki jogosult az uniós Covid-igazolványra, hova lehet vele utazni? Válaszok a cikkben.

A hvg foglalta össze az uniós covid igazolvánnyal kapcsolatos tudnivalókat.

Mit igazol és ki jogosult az uniós Covid-igazolványra?

Az uniós digitális Covid-igazolvány azt igazolja, hogy az okmány jogosultja

  • kapott Covid–19 elleni védőoltást,
  • negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
  • felgyógyult a Covid–19-ből.

Az igazolványt az kaphatja meg, aki valamely uniós tagállamban Covid–19 elleni oltást kapott - már az első oltás után is jár az igazolás, azonban azt, hogy megkaptuk-e a 2. dózist, tartalmazni fogja az igazolvány, továbbá tartalmazza még:

  • az oltási igazolványok esetében: az oltóanyag típusa és gyártója, a beadott adagok száma, az oltás(ok) beadásának napja;
  • a tesztigazolványok esetében: a teszt típusa, a tesztelés napja és ideje, helye és eredménye - Ha teszthez köti az adott ország a belépést, itt tudja ellenőrizni, milyet fogadnak el. A tesztek pénzbe kerülnek, amiket az utazónak kell fizetnie. Az érvényességi idő a PCR-tesztek esetében 72 óra, az antigénteszteknél pedig 48 óra.
  • a gyógyultsági igazolványok esetében: a pozitív teszteredmény dátuma és az érvényességi idő. A gyógyultsági igazolvány maximális érvényességi idejét 180 napban határozták meg, azaz a betegség után fél évig utazhatunk szabadon - ez később változhat, hosszabbodhat.

Az igazolvány birtokosait nem lehet az utazások során, a határok átlépésekor további tesztre, vagy karanténra kötelezni - maximum 14 nappal a 2. dózis beadását követően.

Az igazolványt valamennyi uniós tagállamban, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is lehet majd használni, az USA-val is folynak tárgyalások.

Hol érvényes és meddig érvényes az uniós oltási igazolvány?

Az oltások között nincs kivétel, vagyis aki megkapta bármelyik vakcinát, az igazolványt is megkaphatja, de a tagállamok csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat kötelesek elfogadni: Pfizer, a Moderna, az Astrazeneca, a Janssen. Vagyis, akiket Sinopharm vagy Szputnyik vakcinákkal oltottak, hátrányba kerülhetnek, de fontos, hogy a tagállamok dönthetnek úgy, hogy saját hatáskörben engedélyezik az EMA-n kívüli oltóanyagokat is.

A magyar kormány is több országgal kötött kétoldalú megállapodást (Albániával, Bahreinnel, Ciprussal, Csehországgal, az Észak-Macedóniával, Grúziával, Horvátországgal, Kazahsztánnal, Marokkóval, Moldovával, Mongóliával, Montenegróval, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával, Törökországgal és Ukrajnával) arról, hogy az adott államok állampolgárai korlátozásmentesen látogathatják egymás országait. Vagyis, utazás előtt érdemes az adott ország feltételeiről tájékozódni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatánál, valamint a Re-Open EU alkalmazásban.

Előfordulhat hogy az uniós oltási igazolvánnyal nem utazhatunk be egy országba, de csak akkor, ha ezt a járványhelyzet indokolja, és az adott állam 48 órával a szigorítások bevezetése előtt ezt bejelentette.

Az érvényességről egyelőre annyit tudni, hogy 12 hónapra szól, de ez változhat, hiszen most még azt sem lehet tudni, hogy egy-egy vakcina mennyi ideig ad védelmet.

Hogyan kell igényelni az uniós Covid-igazolványt?

Az igazolvány kiállításával kapcsolatos döntéseket minden ország maga hozza meg: kiállíthatják az okmányt például tesztközpontok vagy egészségügyi hatóságok, de akár közvetlenül, e-egészségügyi portálon keresztül is kiváltható lehet. Lesz digitális és nyomtatott formátumban is.

Itthon a tervek szerint a papíralapú igazolványt a kormányablakoknál lehet igényelni, az elektromos verziót pedig az ügyfélkapu segítségével az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján (EESZT) keresztül.

Hogyan utazhatnak a gyerekek?

Oltási igazolványt a 12-15 éves oltott gyerekek is kaphatnak. Ha valaki ennél fiatalabb, de a szüleinek van igazolványa, úgy a Bizottság ajánlása szerint ők is szabadon utazhatnak, a 6 év alattiakat pedig az utazással kapcsolatos vizsgálatok alól is mentesíteni kell. Ez azonban egyelőre csak ajánlás: az Euronews írt arról pár napja, hogy Olaszországban és Portugáliában például már a kétéves gyermekeknek is kell negatív teszteredmény, Svédországban viszont csak 18 év felett.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz