Ezeket látta már?

Hüvelyi géllel az AIDS ellen?

2010.05.20. Módosítva: 2015.11.04.

Egy HIV-ellenes gyógyszer hatóanyagát tartalmazó hüvelyi gél alkalmazása csökkenteni látszik a fertőzés kockázatát HIV-negatív nőknél.

A következő hétvégén rendezik meg az amerikai Pittsburghben azt a nemzetközi konferenciát, amelyen ismertetik a dél-afrikai tanulmány előzetes eredményeit is. A tenofovir hatóanyagot tartalmazó hüvelyi gél kipróbálására kilencszáz, HIV-negatív dél-afrikai nő vállalkozott.

Salim Abdool Karim, a kutatás vezetője elmondta, hogy 1994 óta ez a kilencedik teszt, amelyben helyi védelmet ígérő szert próbálnak ki, és az előzetes eredményeket biztatónak tartja. A vizsgálatba bevont heteroszexuális nők az új gélt az aktus előtt is és után is alkalmazták.

Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete (NIH) támogatja a próbák hamarosan kezdődő második szakaszát, amelyben immár több afrikai országban 5 ezer egészséges önkéntes nőt kérnek fel rá, hogy használják a tenofovir hatóanyagú hüvelyi gélt.

(Kommentár: röviden a tenofovir vírusellenes szerről. Ma már számos antiretroviralis szerrel rendelkezünk (ezek az AIDS ellen alkalmazott szerek), melyek egyik újabb származéka a tenofovir is. E szerek. mind az ún. reverz transzkriptáz enzim gátlásán keresztül hatnak, amely kulcsfontosságú a vírustermelésben. Elsősorban HIV-fertőzésben alkalmazzák a tenofovirt, de vizsgálták hepatitisz B-ben is. A helyi alkalmazás jó elképzelés, különösen preventív céllal. A szerk, Dr. Székely G.)

Forrás: MTI