Ezeket látta már?

Hyalomma kullancs - ezek a tünetek jelzik a krími-kongói vérzéses lázat

Hyalomma-kullancs, fertőzés, tünet, krími-kongói vérzéses láz

Magyarországon is megtalálható már a rettegett kullancs.

Itthon is jelen van a Hyalomma kullancs, aminek csípése veszélyes, a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Ha ilyet talál magában, jelentse, és forduljon orvoshoz.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a magyar lakosság bevonásával Kullancsfigyelő projektet indított, amelynek az a célja, hogy a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését feltérképezze.

Miért van egyre több Hyalomma kullancs?

A klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi. Ez az Európát is érintő folyamat már elkezdődött, hatásait és a mértékét azonban nehezen lehet megjósolni, de egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

Hogy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Ez a kullancsfajta több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

A 24.hu dr. Földvári Gábor biológust kérdezte, miért különösen veszélyesek ezek a kullancsok. A biológus a következőket mondta el a vonuló madarak közvetítésével hazánkba is eljutott kullancsról:

 • a krími-kongói vérzéses láz átadása szempontjából a legveszélyesebb kullancsfaj.
 • a Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz.
 • ha megfertőztek, a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei

 • ingerlékenység
 • magas láz (akár hetekig is fennállhat)
 • hátfájás
 • ízületi fájdalom
 • gyomorfájás
 • gyengeség
 • vörös szem és torok
 • kipirult arc
 • súlyos esetekben sárgaság
 • a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg.

Mit kell tudni a krími-kongói vérzéses lázról?

A krími-kongói vérzéses láz egy olyan betegség, amelyet a Bunyaviridae családba tartozó kullancsok által terjesztett vírus ( Nairovirus ) okoz. A kórokozó kullancscsípéssel vagy fertőzött állati vérrel, szövetekkel való érintkezés útján terjed az emberre a vágás során. Nagy veszélye, hogy a fertőzött állatok általában tünetmentesek, míg a fertőzés általában halálos embernél.

Dr. Földvári Gábor így mesélt arról, amikor az egyik alkalommal a Hyalomma kullancsokat gyűjtötték be Spanyolországban:

"Egy természetvédelmi területen kiszálltunk a terepjáróból, és ahogy a lábunk földet ért, »megelevenedett« a talaj. Dinnyemag méretű kullancsok tucatjai rohantak meg minket, mint az arachnofóbiára építő horrorfilmekben a pókok."

Eddig a Margitszigeten és Somogy megyében találtak Hyalomma kullancsot. Azért, hogy a fentihez hasonló inváziót ne kelljen átélni itthon, az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze. További infókat ITT talál.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

Ahogyan mi is többször megírtuk például itt a kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, mert a Lyme-kórokozót tartalmazó nyálát ilyenkor könnyen beöklendezheti a bőr alá. Lehetőleg csipesszel a szájszervénél megfogva húzzuk ki úgy, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen,ne akarjuk kitépni! Így elkerülhetjük, hogy a kullancs szájszerve beszakadjon.

kullancs eltávolítása kullancs eltávolítása Forrás: shutterstock.com

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ízületi gyulladás vagy Lyme-kór? Így derítheti ki, ha kullancs okozza az ízületi fájdalmat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kullancs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához