Ezeket látta már?

Így fertőtlenítsük, mossuk a textil maszkokat

textil maszk, arcmaszk, mosás, fertőtlenítés, koronavírus

Most, a koronavírus-járvány idején egyre többen hordunk varrott textil maszkokat, azonban nem mindegy, hogy ezeket miként fertőtlenítjük, mossuk. Kövesse a MOK tanácsait!

A Magyar Orvosi Kamara több érvet is felsorol a maszk viselése mellett, amibe a textil maszk is beletartozik. Azt tanácsolják, hogy ha emberek közé megyünk, viseljünk maszkot, ugyanis nemcsak a többieknek adhatunk ezzel egy jelzést a távolságtartásra, hanem magunkat is védhetjük:

A szövetmaszkok ugyan nem szűrik ki a koronavírus-járványt okozó részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetéssel, köhögéssel, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra. Vagyis a textil maszk csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba.

A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.

Ezek a koronavírus tünetei és szövődményei, kattintson!

Hogyan fertőtlenítsük a szövet, textil maszkot?

A MOK tanácsa szerint a textil maszk vásárlásánál vagy készítésénél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.

Viselést követően tegyük a szövetmaszkot enyhén klóros (domestos stb.), vagy más fertőtlenítős vízbe, áztassuk 10 percig, mossuk ki magas hőfokon (60-90 fok), majd szárítsuk meg, és vasaljuk ki az újabb viselés előtt!

Forrás: MOK

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához