Ilyen a koronavírusos nyelv

#koronavírus #covid #koronavírus tünetei #foltok a nyelven
2021.01.27.

Újabb, a nyelven és a szájüregben megjelenő elváltozás is jelezheti a koronavírus fertőzést. Így ismerheti fel!

A nehézlégzés, köhögés, hasmenés mellett most egy újabb tünet került be a koronavírus tünetei közé: a nyelven megjelenő foltok, fekélyek.

A londoni King's College kutatói figyeltek fel a legújabb koronavírus tünetre, az úgynevezett Covid-nyelvre. Tim Spector, a King's College professzora hívta fel a figyelmet a nyelven tapasztalt elváltozásokra: az orvos közölte, hogy a megfigyelt koronavírus fertőzöttek 20 százalékánál a szájban is megjelenő tüneteket tapasztaltak: szájüregi kiütések, afták, foltok alakultak ki a covid fertőzöttek nyelvén és szájüregében.

Ez is érdekelheti:

Mivel a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 az ACE2 receptorokhoz kapcsolódik, amik nagy számban megtalálhatók az orrban és a szájüregben is, ezért mindkét területen könnyebben jelentkezhetnek tünetek. Ezek lehetnek az eddig is ismert torokfájdalom, vagy az említett kiütések, fekélyek a szájban, de akár szájüregi érzékenység is.

A Covid-nyelv hivatalosan még nem került fel a koronavírus tüneteinek listájára, azonban a professzor óvva int attól mindenkit, aki az említett jeleket tapasztalja, hogy közösségbe menjen.

Forrás: EgészségKalauz