Immunológus: az indiai variáns komoly veszélyt jelent a gyerekekre

#gyerekek oltása #12-15 évesek oltása #iskola #pfizer
2021.06.02.
Immunológus: az indiai variáns komoly veszélyt jelent a gyerekekre

A magyar szakember szerint nyáron a legtöbb gyereket be kellene oltani, hogy nyugodtan induljon szeptemberben az iskola.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánjával beszélgettek az ATV Start című műsorában, ahol azt latolgatták, mikor meddig kellene beoltani a 12-15 éves korosztályt.

Előbb-utóbb minden korosztályt be kell oltani

Az immunológus szerint a Pfizerben bízhatunk, biztonságos, de a többi vakcinárt sem vetette el, azt mondta, valószínű, azok is hatásosak, de még nem vizsgálták őket. Kiemelte, hogy a gyerekek oltási itthon is kulcsfontosságú, nélkülözhetetlen a nyájimmunitás eléréséhez.

Magyarországon figyelemmel kísérik a WHO és EMA koronavírus-oltásokkal kapcsolatos ajánlásait, és a 12-15 éves korosztály oltásáról a későbbiekben fognak döntést hozni. Az immunológus elmondta:

"Ha az őszre készülünk, és figyelembe vesszük, hogy kell 5-6 hét, mire a védelem kialakul, akkor június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük."

Az indiai mutáns a gyerekekre is veszélyes

A szakember szerint előbb-utóbb minden korosztályt be kell majd oltani, és a szülőknek azt kell látni, hogy jöhet olyan mutánsa a vírusnak - lásd az indiait -, ami a gyerekeket is nagyobb számban betegítheti meg:

„Egy oltás, ami megvéd egy agresszívabb mutánstól, elég indok kell hogy legyen ahhoz, hogy a gyerekeket beoltassuk”

Az indiai variánssal kapcsolatban Kacskovics elmondta, hogy a gyerekeknél eddig szokatlan, más variánsokra nem jellemző tüneteket okozhat: kötőhártya-gyulladást, hasmenést, és vérnyomásesést is okozhat.

Olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz