Ezeket látta már?

Indiai-mutáns: villámgyorsan terjed a a fertőzőbb variáns

indiai mutáns, szupermutáns, koronavírus, variáns, covid

A briteknél is fertőz az indiai-variáns, és már a világ 44 országában jelen van.

Eddig a világ 44 országában azonosították eddig a koronavírus Indiában felfedezett változatát - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet.

India után Nagy-Britanniában mutatták ki a legnagyobb számban az indiai mutánst. A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.

A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amelyet a WHO aggasztónak nevezett a napokban.Az új változat az egyik - de korántsem egyetlen - ok, amely megmagyarázza a járvány felgyorsulását Indiában, ahol a koronavírus halálos áldozatainak száma mára megközelíti a negyedmilliót.

Mit tudunk az indiai szupermutánsról?

A vírus indiai variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak. Azóta folyamatosan növekedett az elemzett mintákban a variáns aránya. India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns, többek között Ausztráliában, Svájcban, Belgiumban, Csehországban és Németországban is.

Kutatók szerint az új variáns új tünetekkel jelentkezett. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi három tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés

A feketegomba-fertőzés, mint új tünet

Egyre több olyan, az indiai mutáns által fertőzött koronavírusos beteget regisztrálnak Indiában - de más országban is jelentkezett már a tünet-, akin a feketegomba-fertőzés jeleit figyelték meg. De olyanoknál is kialakult, akik felépültek a betegségből, ők nem sokkal a Covid után produkálták a tüneteket.

A feketegomba-fertőzés elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki. A "fekete gombaként" is ismert mukormikózis (mucormycosis) fertőzés előfordulása a Covid-19-en átesett páciensek körében csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt. A legnagyobb veszélyt a cukorbetegekre jelenti, valamint azokra, akiket szteroidokkal kezeltek, vagy hosszú időt töltöttek intenzív osztályon.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához