Ezeket látta már?

Influenza - milyen vakcina kapható jelenleg?

Influenza - Támogatott vakcina nincs, de többféle oltóanyag kapható a patikákban. Az influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, de hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintos áron.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló, illetve kórházba kerülő betegek száma országszerte fokozatosan nő. Az influenzaszezon eddigi négy áldozata közül három embernek a szervezetében a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen a háromkomponensű oltóanyag véd. Sajtóértesülések szerint viszont ebből a vakcinából a patikákban csak a drágább kapható.

Influenza - milyen vakcina kapható jelenleg?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI megkeresésére azt közölte: a különböző háromkomponensű, szezonális oltóanyagok összetétele megegyezik, csak a gyártási technológia lehet eltérő. "A szezonális oltóanyagok összetételét ugyanis minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg az északi vagy a déli féltekén leggyakrabban kimutatott influenzavírusok alapján" - tették hozzá.

A közlemény szerint az állam az idén az úgynevezett Fluval AB, háromkomponensű, szezonális oltóanyagból összesen 1,3 millió adagot biztosít a rizikócsoportok számára. Emellett a 2009-ben megjelent új vírus, az A(H1N1) elleni védekezésre akkor gyártott egykomponensű Fluval P-ből még 1,2 millió adag, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és meghosszabbított lejáratú vakcina van.

Utóbbiból a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknél és a háziorvosoknál mintegy háromszázezer adag van, amelyet térítésmentesen lehet kérni. Emellett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában tárolnak mintegy nyolcszázezer adagot, amelyet az egészségügyi kormányzat felajánlott a karitatív szervezetek számára.

Az MTI az ügyben megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságát. Itt annyit közöltek: az állam a kockázati csoportba tartozók (65 év felettiek, krónikus betegek) részére 1,3 millió adagban a háziorvosi szolgálaton keresztül ingyenesen biztosítja a szezonális influenza elleni vakcinát. Emellett a szaktárca is megerősítette, hogy a gyógyszertárakban több, szezonális influenza elleni vakcina is elérhető.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapja szerint az egyetlen, influenza elleni oltóanyag, amelyen ártámogatás van, az a Begrivac, amely így 1253 forint helyett 940 forintba kerül. Ennek a forgalmazását azonban a gyártó három hónapra felfüggesztette. A hatályos jogszabályok alapján az OEP tehetetlen

az ügyben.

Az MTI megkeresésére az OEP-nél elmondták, hogy kezdeményezik a szóban forgó jogszabály felülvizsgálatát.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a gyógyszer forgalmazója, gyártója köteles bejelenteni a gyógyszer-nagykereskedőnek, az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI), valamint az OEP-nek, ha egy készítmény forgalmazását három hónapra felfüggeszti. Az egészségbiztosító ezt a bejelentést köteles tudomásul venni.

Az OEP tájékoztatása szerint a jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy bárkit kényszerítsenek egy termék forgalmazására, még akkor sem, ha védőoltásról van szó. Arra sincs lehetőségük, hogy kezdeményezzék bármely gyógyszer, védőoltás támogatásba történő befogadását. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy bármely más, influenza elleni védőoltás gyártója bármikor kezdeményezheti az általa forgalmazott készítmény támogatásba való befogadását.

Forrás: MTI