Ezeket látta már?

Influenza vagy koronavírus? Ezzel az alkalmazással könnyebben kiderítheti

influenza

Idén több az influenzás, mint tavaly.

Tavaly őszhöz képest idén nem vezettek be szigorú járványügyi intézkedéseket. Ezért, illetve a természetes immunitás kiesése miatt, többen küszködnek szezonális betegségekkel, mint egy éve. Ezzel párhuzamosan, ahogy a Dokio online tünetellenőrző és orvos időpontfoglaló platform adatai is mutatják, a koronavírus terjedése miatt is egyre nő az aggodalom.

Idén több influenzás megbetegedésre számítanak

A cseppfertőzéssel terjedő légúti megbetegedések klasszikusan a késő őszi időszak szezonális betegségei, köszönhetően például az iskolakezdésnek és annak, hogy az időjárás miatt több időt töltünk beltérben, összezárva. Tavaly a COVID-19 járvány őszi hulláma is erre az időszakra esett, amit szigorú járványügyi intézkedések követtek országszerte: kötelező maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés. A lépések egyik nem szándékolt eredményeként a klasszikus őszi betegségek is visszaszorultak: az influenzás megbetegedések száma például mintegy felére esett.

Szakértők azonban arra számítanak, hogy az idei őszi szezon már jobban hasonlítani fog a COVID előtti évekre az influenzaszerű megbetegedések szempontjából. Miután a felnőtt magyar lakosság nagy része már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, idén ősszel már nem vezettek be olyan szigorú korlátozásokat, mint tavaly, és az emberek is kevésbé követik az olyan fertőzésvédelmi ajánlásokat, mint a maszkviselés vagy a távolságtartás. Ezek hiányában könnyebben terjednek az egyéb, cseppfertőzéssel fertőző kórokozók, amelyek ellen a COVID-oltások nem nyújtanak védelmet.

A helyzetet tetézi, hogy tavaly sokan nem estek át a természetes ráfertőződésen, ezért (ha nem vettek fel influenzaoltást) kevésbé védettek az influenza-vírusok mutációival szemben, mint korábban.

Influenza vagy koronavírus?

A Dokio online tünetellenőrző alkalmazásának adatai jól mutatják az újra beköszöntő megfázás- és influenzaszezont. A korábbi hónapokban a legtöbb keresés emésztőrendszeri betegségek tüneteire (gyomorfájás, hányinger, puffadás) vonatkozott. Ezek száma ősszel jelentősen visszaesett, míg más egészségügyi területekhez (fogászati, urológiai, szemészeti stb.) tartozó tüneteknél nincs jelentős változás a két évszak között.

Ezzel szemben az őszi hónapok kezdete óta folyamatosan nő a Dokio azon felhasználóinak száma, akik az ilyen betegségek tüneteire keresnek rá. Az alkalmazásban – amely több tünet megadása után ad tippet arra, milyen betegségben szenvedhet a felhasználó, és milyen orvoshoz érdemes fordulnia – a nyári hónapokhoz képest 46 százalékkal többen adták meg tünetként a fejfájást, 67 százalékkal többen panaszkodtak orrdugulásra, és 75 százalékkal többen tüsszögésre.

A fenti légúti tünetek a koronavírus-fertőzésre (beleértve a vírus új mutációit) kevésbé jellemzők, mint az influenzára vagy egyéb, vírus vagy baktérium okozta cseppfertőzéses betegségekre. Ezzel párhuzamosan azonban jelentősen nőtt a köhögésre (75 százalékkal több), a mellkasi fájdalomra (+17 százalék) és a légzési nehézségre (+25 százalék) keresők száma. Utóbbi kettőt érdemes komolyan venni, hiszen magas lázzal társulva tüdőgyulladásra – a COVID-betegség egyik legveszélyesebb szövődményére – is utalhat .

Mikor érdemes Covid tesztet végezni?

Az elmúlt hetekben, a viszonylag magas átoltottság ellenére Magyarországon is növekedett a koronavírusos esetek száma. Érdemes tehát egyes influenzaszerű tünetek – különösen a láz, köhögés, szaglás és ízlelés elvesztése, valamint nehéz légzés – esetén PCR- vagy antigén-tesztet elvégeztetni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy esetleg COVID fertőzés áll-e fenn. A Dokio adatai alapján a lakosság egy jelentős része így is tesz: októberre már a Dokio orvosi időpontkérő rendszerében végzett foglalások mintegy felét a COVID-tesztelések tették ki.

Olvasson tovább! Koronavírus és influenza elleni oltás: erre figyeljen ha mindkettőt beadatja

Koronavírus-tesztre ma már a legtöbb hazai állami és magánklinikán van lehetőség. Mára az elérhető gyorsteszteknek köszönhetően a vizsgálatok gyorsan haladnak: a Dokio rendszerében szereplő 13 magánklinikán például a következő két hétben - a nagy érdeklődés ellenére is - még több mint 10 ezer szabad időpont van koronavírus-szűrésre.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához