Mindenki ezt nézi most!

Itt az oltatlanok járványa: a szomszédban újra fellángolt a vírus

Itt az oltatlanok járványa: a szomszédban újra fellángolt a vírus

Az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri az embereket, hogy a koronavírus-járvány miatt továbbra is maradjanak elővigyázatosak: tartsanak távolságot, zárt térben hordják a maszkot, tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait, valamint az oltás beadatásának fontosságára is felhívja a figyelmet.

A MOK közleménye szerint "eddig szerencsénk volt" a vírus új, lényegesen fertőzőbb delta variánsával, de "ne kockáztassunk", mert az "itt van közöttünk".

A járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba

- írták, hozzátéve: korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermeket és bevásárlóközpontokat, megnyitott strandokat és szállodákat, zsúfolt tömegközlekedési eszközöket lehet látni, a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, "nyoma sincs a védekezésnek."

Kiemelték: a környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a magyarországi átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható.

Hatékony a harmadik oltás az előzetes izraeli adatok szerint. Kattintson tovább!

A kamara szerint elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak - hangsúlyozták.

A negyedik hullám küszöbén állunk

A MOK ezért felhívja a figyelmet az oltás beadatásának fontosságára, javasolja a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, és a hatékonyabb kontaktkutatást. A döntéshozókat pedig arra kéri, hogy "a járvány negyedik hullámának küszöbén" minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amellyel ösztönözni lehet a magyar lakosságot az oltás beadatására.

A kamara azt javasolja, hogy tegyék elérhetőbbé az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőknek is, és létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, ahol lehetőség szerint egydózisú vakcinát alkalmazzanak, és kis ajándékkal jutalmazzák az oltásra érkezőket - olvasható a közleményben.

Egészségügyi miniszter: az oltatlanok járványa zajlik Horvátországban

Az oltatlanok járványa zajlik jelenleg Horvátországban, ezt mutatja az újonnan fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhunytak összetétele - írta Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a Twitter-oldalán.

A tárcavezető hozzátette: a koronavírus elleni oltás hatékonysága tudományosan és statisztikailag is igazolt.

A horvát kormány minden állampolgára számára elérhetővé tette a vakcinát. Rajtuk van a döntés. Senki közülünk nem sziget

- húzta alá.

Beros adatokkal is alátámasztotta tézisét. Mint mondta, a koronavírus-járvány következtében június vége óta 254-en haltak meg, nyolcvan százalékuk pedig nem volt beoltva. Húszan közülük 60 év alattiak voltak - fűzte hozzá.

Kinek nem ajánlott és miért a Pfizer vakcina? Olvasson tovább!

Kiemelte: az egészségügyi intézetekben eddig 26 900 posztcovid-szindrómás beteget kezeltek, köztük gyerekeket is. A koronavírus okozta sokszervi gyulladással 82 kiskorú került kórházba - hangsúlyozta.

Horvátországban még mindig nem sikerült beoltani a lakosság felét

Az elmúlt másfél hónapban pedig jelentősen csökkent az oltakozási hajlandóság.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 688 016-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,6, a felnőtt lakosság 49,9 százaléka -, közülük 1 564 842-en már a második adagot is felvették.

Kiderült: ez az összefüggés az oltási reakciók és a hatásosság közt. Kattintson!

Az elmúlt 24 órában 486 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 368 ezret. A Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8294-re emelkedett. Kórházban 244 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Ez a helyzet a szomszédos Szlovéniában

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint amennyiben nem nő az oltottak aránya az országban, "katasztrofális" télnek néznek elébe.

Úgy értékelte: a 41 százalékos teljes átoltottság nem elég ahhoz, hogy legyőzzék a delta variánst. Ha nem változik a helyzet, novemberben a kórházakban akár kétezer beteget is kezelhetnek - mutatott rá.

Romániában ugrásszerűen emelkedik a járvány áldozatainak száma

Romániában az utóbbi két hét átlagának csaknem háromszorosára, 14-re ugrott csütörtökön a koronavírus-járvánnyal összefüggő, egy nap alatt regisztrált halálesetek száma.

Az utóbbi hét napon 30 százalékkal több fertőzött vesztette életét, mint a megelőző héten.

A közegészségügyi intézet (INSP) csütörtökön közzétett heti jelentése szerint az augusztus 9-15. héten elhunyt 32 beteg közül egy olyan volt, aki megkapta a kétdózisú oltás első adagját, a többi 31 beoltatlan volt.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI