Ezeket látta már?

Ivermektin - a Covid-19 elleni csodaszer szárnyalása és bukása

ivermektin, covid-19, hatása, koronavírus, csodaszer, vizsgálat

Mi is az ivermektin: állatgyógyászati szer és/vagy Covid-19 elleni csodaszer? Talán akad, aki számára lelombozó a válasz: az ivermektin nem Covid-19 elleni gyógyszer.

Világszerte forgalomban vannak az ivermektin készítményei, amik fonalférgek vagy külső élősködők okozta fertőzések kezelésére alkalmazhatók kisrágcsálók, díszmadarak, galambok, nyulak, kígyók és gyíkok esetében. Az ivermektin a humán orvoslásban is alkalmazható, elsőre meghökkentő indikációkban: belsőlegesen alkalmazva parazita-ellenes szer, külsőlegesen pedig tetűirtóként vagy a rühesség kezelésére használható, továbbá az ivermektines krém kedvező hatású a vöröses bőrfoltokkal járó rozácea bőrbetegség esetén.

A Covid-19 pandémia kapcsán is előtérbe került az ivermektin - mint potenciális, a koronavírus-fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyag. Sokáig úgy tűnt, hogy ivermektinnel kezelhető a Covid-19.

Nem volt bizonyított a hatása, mégis többen szedték

Noha semmilyen megalapozott tudományos bizonyíték nem állt rendelkezésre, többen az internetről rendeltek ivermektint, és azt alkalmazták vélt vagy valós Covid-19 megbetegedésük esetén. Hozzá kell tenni, hogy nem kevés kockázattal. Egyrészt, az alkalmazott ivermektines készítmények tisztasága, másrészt, a potenciális mellékhatások is óvatosságra intenek.

A gyógyszerügyi hatóságok figyelemfelhívást tettek közzé: Mindenkit óva intettek a saját elgondolás alapján történő ivermektin-rendeléstől és -alkalmazástól, legyen szó akár a Covid-19 megelőzéséről, akár annak kezeléséről.

Aktuális koronavírus-híreinket itt olvashatja - kattintson!

Több klinikai vizsgálatot végeztek az ivermektinnel

A szakemberek kíváncsiságát is felkorbácsolta az ivermektin. Több tucat klinikai vizsgálatot indítottak világszerte, amik célja az volt, hogy fény derüljön az ivermektin humán alkalmazásának a hatásosságára és biztonságosságára a Covid-19 kezelésében.

Születtek biztató eredmények is, majd jött a bukás

Kémcsőben, sejttenyészetben tökéletesen „működött” az ivermektin. Igaz, hogy olyan magas koncentrációkban bizonyult vírusellenesnek a hatóanyag, amit az emberi szervezet nem képes tolerálni.

A klinikai vizsgálatok eredményei már sokkal árnyaltabb képet nyújtottak. Végül, megszületett a rendelkezésre álló nemzetközi eredmények alapján az összegzés, egy úgynevezett meta-analízis formájában.

Az eredmény kecsegtető lett, úgy tűnt, hogy az ivermektin segít a Covid-19 kezelésében, és hozzájárulhat a Covid-19-cel összefüggő elhalálozás csökkentéséhez. Rövidesen azonban az egyik, nagy betegszámú vizsgálatban megváltoztatott adatokra, átírt elhalálozási számokra, „elírásokra” derült fény, és elkezdődött az ivermektin lejtmenete. Ezek a történések egyrészt súlyos, etikai kérdéseket feszegetnek, másrészt pedig néhány következtetés már levonható az ivermektin Covid-19 elleni használatát illetően.

Az ivermektin nem Covid-19 elleni szer

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy az ivermektin marad az, ami volt: állatgyógyászati gyógyszer, illetve humán vonatkozásban parazitaellenes szer és rosacea kezelésére alkalmas vegyület, aminek egyelőre nincs helye a Covid-19 elleni szerek palettáján.

Meggyőző lehet, hogy az ivermektint gyártó Merck cég is úgy nyilatkozott, hogy az ivermektin Covid-19 elleni használatának semmilyen tudományos alapja nincs.

Ez is érdekelheti:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

Large Ivermectin Meta-Analysis Redacted After Fraudulent Data Discovered | IFLScience

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához