Ezeket látta már?

Gyorsan terjed a kanyaró a szomszédban

gyerek, kiütés, allergia, viszketés

Országos járványnak nyilvánította Romániában a kanyarót kedden az egészségügyi minisztérium.

A regisztrált megbetegedések száma megközelítette a kétezret és a fertőzés az ország 41 megyéje közül már 29-re átterjedt.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy egyéves kor helyett már 9 hónapos kortól kezdődően beadják a gyermekeknek az első védőoltást és utólag immunizálják azokat is, akiknek a szülei nem adatták be idejében a vakcinát.

- mondta a Digi 24 hírtelevíziónak Alexadru Rafila egészségügyi miniszter. Az egészségügyi minisztérium a háziorvosokat is bevonva tájékoztató kampányt indít a szülők körében az oltási program betartása érdekében.

A járványhelyzet kihirdetését az tette szükségessé, hogy az utóbbi hetekben aggasztóan megnőtt a kanyarófertőzéssel kórházba utalt gyermekek száma. A fertőzések csaknem felét két erdélyi megyéből jelentették: Maros megyében 628, Brassó megyében pedig 339 fertőzöttet tartanak nyilván. Bukarest következik a sorban 213, illetve Kolozs megye 194 fertőzéssel.

A közegészségügyi intézet honlapján olvasható tájékoztatás szerint a betegség minden negyedik fertőzöttnél kórházi kezelést tesz szükségessé, ezer esetből egy pedig halálos kimenetelű. A bukaresti szaktárca közleménye ismételten felhívta a figyelmet, hogy a kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, amelyet főleg a be nem oltott gyermekek kapnak el, és adott esetben súlyos lefolyású lehet, illetve veszélyes szövődményeket is okozhat.

Romániában a kanyaró elleni átoltottság az utóbbi évtizedben országos szinten 78 százalékra csökkent, a második adag oltást a jogosult gyermekek alig 62 százaléka kapta meg. Az országban legutóbb 2016-ban tört ki kanyarójárvány, azt követően, hogy 2014-ben a szülők tömegesen kezdték megtagadni gyermekeik beoltását, ráadásul a vakcinaellátás is akadozott. Az utolsó, csaknem négy évig tartó kanyarójárvány 2020 júliusáig több mint húszezer igazolt megbetegedést okozott, és 64 halálos áldozatot követelt.

A kanyaró főbb tünetei

A kanyaró 10-12 napos tünetmentes lappangási időszak után jelentkeznek és nagyjából 14 napig tartanak. Az első 3-4 napban jellemző tünetek:

  • láz, rossz közérzet,
  • náthaszerű tünetek (orrfolyás,
  • torokfájás, száraz köhögés),
  • kötőhártyagyulladás,
  • fejfájás, nyakfájás

A fertőzés utáni 3-4. napon jelennek meg a szájüregben – általában az elülső őrlőfogak mentén – a betegségre utaló úgynevezett Koplik-foltok (pontszerű fehéres-sárga foltok), melyeket cseresznyepiros gyulladt udvar vesz körbe.

A következő fázisban a láz ismét felszökik és a kanyaróra jellemző kiütések jelentkeznek testszerte. Ezek borsónyi nagyságú vörös foltok, amelyek nyomásra elhalványulnak, akár össze is folyhatnak. A kiütések a fül mögött indulnak, innen terjednek át az arcra, törzsre, végül a végtagokra.

Fontos! A beteg a bőrkiütések megjelenése előtt 3-5 nappal már megfertőzhet másokat és egészen a kiütések elmúlása utáni 4. napig fertőzőképes.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Enyhe megfázásból könnyen tüdőgyulladás lehet! Ezek a szövődmények

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához