Ezeket látta már?

Karikó Katalin: egyik koronavírus oltás sem véd a fertőzéstől

koronavírus, vakcina, oltás, pfizer, brit mutáns

Az oltottaknak nem szabad azt gondolniuk, hogy sérthetetlenek.

Sokan azt hiszik, ha megkapták a vakcinát, nekik már mindent lehet, mert védettek. Ez koránt sincs így. Ők is megfertőződhetnek és akkor a vírust is továbbadják. A vakcinák a kórházba kerüléstől védhetnek meg – mondja a Pfizer-vakcinát kifejlesztő magyar biokémikus, Karikó Katalin a Szeretlekmagyarorszag.hu-nak.

Betegség az oltás után

Karikó Katalin felhívta arra a figyelmet, hogy egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, de csökkenti annak esélyét, és a koronavírus okozta megbetegedés - különösen a kórházba kerülés - esélyét is jelentősen csökkenti, továbbá a beoltottak kevesebb vírust terjesztenek. Kiemelte, hogy éppen ezért a maszkviselés az oltottaknak is szükséges, amíg magas a fertőzöttek száma.

Ahhoz, hogy érzékeltesse a koronavírus vakcina hatását azt mondta, a koronavírus oltás olyan, mint az esernyő: megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, és vizes leszel, hiába van esernyőd.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus tünetei napról napra: ez a 2 nap kritikus

Oltás utáni mellékhatások: itt jelentse be, ha tünetei vannak

Kaphat-e oltást, aki penicillinérzékeny

Miért jelenik meg egyre több koronavírus mutáns?

Elmondta, hogy azért jelenhetett meg több koronavírus mutáns, mert olyan emberek fertőződtek meg, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak, amikor is az elnyomott immunrendszer csak részben tud a vírus ellen harcolni, nem tudja legyőzni. Ennek hatására a vírus újabb és újabb variánsai keletkeznek a szervezetében.

Karikó szerint épp ezért fontos az oltás, hogy a vírusnak esélye se legyen mutánsokat létrehozni.

Forrás: Egészségpalace.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához