Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Kiderült, miért okozhatnak vérrögöt a covid vakcinák

koronavírus, oltás, vakcina

A legújabb kutatások során rájöttek, hogy miért okozhat trombózist a koronavírus elleni vakcina.

Az ausztrál Flinders Egyetem kutatói az AstraZeneca és a Jonhson&Johnson (Janssen) covid elleni vakcináit vizsgálták. Azt kutatták, miért okozhat ritka esetben vérrögöt a két vakcina.

kutatásukat a medRxiv folyóiratban közölték. 5 oltott esetet elemeztek, és kiderült, hogy mindegyiknél egy szokatlan szerkezetű PF4 (platelet factor 4) elleni antitest jelent meg az oltást követően. Emellett mind az 5 betegnél az úgynevezett IGLV3-21*02 gén ugyanazon variánsa volt jelen (ez leggyakrabban az európai populációban fordul elő).

Az egyes betegekből származó antitestek egyéb specifikus aminosav-szekvenciái különálló alapszekvenciákból származtak ugyan, de mindegyik igen hatékonyan támadta a PF4 fehérjét. A kutatók szerint a ritka mellékhatást két körülmény együttes eredménye, egyrészt egy génvariáns jelenléte, másrészt az antitest kialakulása kell hozzá. - írja a pharmaonline

A kutatás eredménye azért is fontos, mert a jövőben olyan szűrővizsgálat kifejlesztéséhez használhatják az eredményt, ami a vakcinák tesztelésekor kiemelten lényeges lehet.

Olvasson tovább! Így növeli a trombózis esélyét a visszér!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához