Ezeket látta már?

Kínai vakcina: itt mérik az oltás hatékonyságát, lehet jelentkezni

kínai vakcina, sinopharm, hatékonyság, antitest

Egy 12 hónapos antitest-vizsgálatra keresnek Sinopharm oltásra váró önkénteseket Pécsen. A kínai vakcina hatékonyságát felmérő vizsgálatot a Pécsi Tudományegyetem indította.

Az mfor adott róla hírt, hogy a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja előtt a kínai Sinopharm vakcinára várakozók között egy olyan nyomtatványt osztogattak, amelyben 12 hónapos önkéntes antitestvizsgálatban való részvételre invitálják az aláírót. A lap szerint kínai vakcina hatékonyságát kutató vizsgálat indulhatott "szépen csendben".

A vizsgálatban való részvétel feltétele egyébként, hogy az első oltáskor ne álljon fenn SARS-CoV-2 fertőzöttség. A vizsgálat a Sinopharm oltás beadása előtt indul, amikor vért vesznek az alanyoktól, és megmérik a vérükben lévő Covid-ellenanyagok és specifikus immunsejtek koncentrációját. Ezután többször vesznek tőlük vért egy éven keresztül, mindig ellenanyagot és immunsejteket mérnek.

A dokumentum pedig így néz ki, amit a Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó nevű Facebook csoportban tettek közzé:

Sinopharm jelentkezési lap Sinopharm antitest-vizsgálat jelentkezési lap Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport

Vakcinahatékonysági kutatásokat korábban a MOK is kezdeményezett. Az Operatív Törzsnek írt levelében így fogalmazott:

„A vakcinák hatásosságának valós megítélése érdekében szükség lenne az egyes oltások által kiváltott immunválasz időbéli kialakulásának és erősségének megismerése érdekében egy prospektív reprezentatív vizsgálatot indítani. Ennek eredménye alapján lehetne a mindinkább rendelkezésre álló többféle vakcinát a leghatékonyabban felhasználni, az esetleg szükségessé váló újraoltásokról szakmailag megalapozott döntést hozni. Mindebben a kamara szívesen közreműködik”

Ezt a hírt a hvg.hu is megírta, és az operatív törzstől kért választ a kérdéseire, akik levélben azt nyilatkozták a lapnak: hogy nemcsak a kínai, hanem az összes Magyarországon alkalmazott vakcinára vonatkozóan indulnak kutatások.

A magyarhang.hu is úgy tudja, hogy ez egy országos vizsgálat, amelyben a pécsiek is részt vesznek, tehát remélhetőleg nemsokára több helyen is lehet majd a vizsgálatba jelentkezni.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához