Ezeket látta már?

Így néz ki a bőr a Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése után

kullancs, csípés, lyme-kór, kiütés

Ha a betegséget nem kezelik, akkor átterjedhet a szívre és az idegrendszerre.

Ha valakit megcsíp egy fertőzött kullancs, akkor a szervezetben olyan antitestek termelődnek, amit egy új teszt segítségével a betegség korai szakaszában ki lehet mutatni - írja a webmd.com.

A Lyme-kór tünetei

Évente körülbelül 30 ezer Lyme-kóros esetet jelentenek a CDC-nek, bár a legújabb becslések szerint szerint évente több mint 475 ezer ember fertőződhet meg a betegséggel az Egyesült Államokban.

A Lyme-kór jellemző tünetei közé tartoznak az alábbiak:

  • láz
  • fejfájás
  • fáradékonyság
  • jellegzetes "céltáblához hasonló" bőrkiütés

Ha a Lyme-kórt nem kezelik, akkor a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre. A betegséget leggyakrabban a tünetek, például a jellegzetes céltáblához hasonló bőrkiütés megjelenése után diagnosztizálják. A legtöbb esetben a Lyme-kór antibiotikummal kezelhető.

Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése Forrás: Getty

Tesztekkel kimutatható a Lyme-kór

"A Lyme-kór jelenleg használható tesztjei kimutatják azokat az antitesteket, amelyeket a szervezet termel. Azonban hetek is eltelhetnek, mire ezek az antitestek megjelennek, így a tesztek az első vagy a második héten a pozitív esetek felét nem mutatják ki. A fertőzések 85%-át csak egy hónap elteltével azonosíthatják" - mondta Peter Gwynne, PhD, a Tufts Egyetem mikrobiológusa, a kutatás vezetője.

Az antitestek a Lyme-kór elmúlása után is a szervezetben maradhatnak. Amikor egy betegnek egy korábbi fertőzés után újból tünetei lesznek, az orvosok gyakran nem tudják megmondani, hogy a panaszokat a korábbi fertőzés, az újrafertőződés vagy valamilyen teljesen másik betegség okozza.

Fontos felfedezés

A mostani tanulmányban Gwynne és munkatársai megállapították, hogy a Lyme-baktériumok zsírokat szereznek a környezetükből, amelyeket a felszínükön tárolnak. Ezek, az úgynevezett foszfolipidek immunválaszt váltanak ki. A kutatócsoport megállapította, hogy a foszfolipidekre válaszul termelődő antitestek eltérnek azoktól, amelyeket a tipikus Lyme-kór tesztek vizsgálnak, és a fertőzött kullancscsípés után nem sokkal megjelenhetnek a szervezetben.

"Alapesetben az emberek 10- 20 százalékánál a terápia után is megmaradnak a Lyme- kór tünetei. Ha korábban diagnosztizáljuk a betegséget, akkor ez kisebb eséllyel fordulhat elő" - mondta Gwynne.

Kullancsveszély: ezek Magyarország leginkább fertőzött területei - olvasson tovább!

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy úgy tűnik, hogy a szervezet gyorsabban kiüríti a foszfolipidek hatására termelődő antitesteket, az úgynevezett autoantitesteket. Ez segítheti a tudósokat abban, hogy megtudják, mennyire volt hatékony a kezelés, vagy hogy valaki újrafertőződött-e.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához