Ezeket látta már?

Koronavírus: 13 hónapig is védett lehet az, aki átesett a fertőzésen

kínai vakcina hatásossága, sinopharm vizsgálat, antitest, ellenanyag

Kivéve ezt a vírusvariánst, az ellen nem véd a fertőzésen való átesettség.

Egy új kutatás szerint akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés után - kivéve egy vírusvariánst.

A francia Strasbourg-i Egyetemi Klinika (CHU) tudósai csütörtökön tették közzé eredményeiket, a tanulmányt tudományos lapokban még nem publikálták. Egy május elején megjelent olasz kutatás szerint a koronavírus-fertőzés után legalább nyolc hónapig a vérben maradtak a semlegesítő antitestek.

A Samira Fafi-Kremer vezette friss strasbourg-i kutatásban több mint egy éven át követtek 1309 embert, akik közül 393-an már átestek a fertőzésen. Az utóbbiak közül "egy évvel a fertőzés után 97 százaléknál voltak jelen a tüskefehérje elleni antitestek" (S-antitestek) - állt a CHU közleményében. (A koronavírus felszínén lévő "tüske" fehérjéje az eszköz, mellyel a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik.)

A kutatás ideje alatt az ebben a csoportban történt újrafertőződések számát a kontrollcsoport fertőzöttjeinek mennyiségével összehasonlítva a kutatók úgy számoltak, hogy "96,7 százalékkal csökkent" a vírus elkapásának kockázata a korábban már fertőzöttek körében, köszönhetően a tüskefehérje-antitestek hosszú ideig kimutatható jelenlétének.

Antitest-teszt: így nézze meg, mennyi az ellenanyag a vérében

Azt is megállapították, hogy a fertőzés után 13 hónappal a szervezetben a tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja lehetővé teszi az új koronavírus eredeti, valamint brit változatának semlegesítését,

A DÉL-AFRIKAI VARIÁNSÉT AZONBAN NEM.

A tanulmány kiemelte, hogy a védőoltások "megerősítik a variánsok elleni védelmet és szignifikánsan emelik" az antitestek szintjét. "Azt tervezzük, hogy az antitestek hosszú távú dinamikájának jobb megértéséért folytatjuk a követést 18, majd 24 hónapon keresztük" - idézte a közlemény Fafi-Kremert.

Azt is kimutatták, hogy az S-antitestek gyorsabban csökkennek a férfiaknál, mint a nőknél. A tanulmány a medrxiv.org nevű, úgynevezett preprint szerveren jelent meg, ahol a szakmai értékelés előtti munkák olvashatók.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához