Koronavírus: a brit mutáns ellen is hatásos a Pfizer és a Moderna

koronavírus, vakcina, oltás, pfizer, brit mutáns

Egy januárban elvégzett laboratóriumi vizsgálat alátámasztja: a Pfizer/BioNTech COVID-19 elleni vakcinája hatásos a koronavírus brit variánsával szemben is.

A Financial Times írta meg korábban, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a Pfizer koronavírus vakcinája az új brit mutáns ellen is hatékony.

Azon koronavírus fertőzöttek vérét vizsgálták, akiket a Pfizer vakcinájával oltottak be: a vérvizsgálatok alapján a kutatók azt látták, hogy az oltóanyagban található antitestek semlegesítették a koronavírus mutációját is.

A kutatás során 16 covid fertőzöttet vizsgáltak, és a kutatók azt találták, hogy nincs lényeges eltérés abban, hogy a koronavírus vakcina hogyan semlegesíti a Covid-19 különböző variánsait.

A Moderna is hatékony a brit mutáns ellen

Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus brit mutánsával szemben - olvasható a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap februrári számában is.

Bár a brit variánssal a két oltóanyag felveszi a harcot, azonban a tanulmány szerint ezek az oltások (Pfizer, Moderna) kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az a közelmúltban jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI