Ezeket látta már?

Koronavírus: a D-vitamin mégsem ad akkora védelmet, mint hittük

D-vitamin

Eddig másról sem lehetett hallani, mint hogy a D-vitamin szedése segíthet abban, hogy a Covid-19 tünetei kevésbé legyenek súlyosak, és a megfertőződés kockázatát is csökkentheti. Most mindez megdőlt?

A Bostoni Egyetem kutatói októberben végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy azok a 40év feletti koronavírussal fertőzött betegek, akik szervezetében magas volt a D-vitamin szint, 51,5 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok, akiknek a szervezetében hiány volt ebből a vitaminból.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a vizsgálatok nem laboratóriumi, hanem kórházi adatok elemzésén alapulnak, és egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lenne a COVID-19 lefolyására.

Egy új angliai tanulmány is cáfolja, hogy a D-vitamin szintünk és a koronavírus fertőzés esélye, lefolyása között bármilyen összefüggés lenne. A Brunel University London kutatói nem találtak bizonyítékot arra, hogy a D-vitamin-szintünk befolyásolja azt, hogy kinek mennyi az esélye a koronavírus fertőzésre, de szerintük a Covid lefolyására sincs hatással.

Ez is érdekelheti:

Dr. Fotios Drenos, a Brunel egyetem epidemiológusa elmondta, hogy az eddigi megfigyelések, amelyek a D-vitamint, mint hatékony "szert" emelték ki, főként olyan betegek adataiból származtak, akik idősek, és nem folytattak aktív életmódot.

Egy azonban biztos, amiben minden kutató egyetért: a D-vitamint pótolni kell, de ne tekintsünk rá csodaszerként.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához