Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: a rákos betegek számára nagy kockázat az áttöréses fertőzés

oltás, vakcina, autoimmun betegség, antitest, pfizer, sinopharm, astrazeneca

A rákos betegeknél jelentősen nagyobb volt az áttöréses SARS-CoV2 fertőzés kockázata mint a nem daganatos személyeknél.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy milyen következményekkel járhatnak az oltást követő SARS-CoV2 (áttöréses) fertőzések a daganatos betegeknél:

"Röviden: a daganatos betegek oltása nagyon fontos, de nem elégséges. Fokozottan vigyázni kell arra, hogy megfelelő védőintézkedésekkel csökkentsük koronavírusnak való kitettségüket.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi szaklap 04. 08-i számában megjelent egy amerikai tanulmány, amelyben 2020. decembere és 2021 novembere között beoltott 636.465 beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását tartalmazó országos adatbázist értékeltek.

Ebből az derült ki, hogy az adatbázisban szereplő 45.253 beoltott rákos betegnél statisztikailag jelentősen nagyobb volt az áttöréses SARS-CoV2 fertőzés kockázata, mint a nem daganatos személyeknél. Jelentős különbségeket figyeltek meg 12 gyakori rákos megbetegedés között, beleértve a szolid (nem vérképzőszervi) daganatokat és a vérképzőszervi rákokat. Az áttöréses fertőzések leggyakoribbak az elmúlt egy év során aktív rákos betegek körében voltak. A rákos betegek áttöréses fertőzései jelentős kockázattal jártak a kórházi kezelések és a halálozás tekintetében.

Az áttöréses fertőzések halmozott kockázata az összes rákos betegeknél 13,6% volt. A legmagasabb kockázatot a hasnyálmirigy- (24,7%), máj- (22,8%), tüdő- (20,4%) és vastagbélrák (17,5%), a legalacsonyabbat pedig a pajzsmirigy- (10,3%), méhnyálkahártya- (11,9%) és mellrák (11,9%) esetében mutatták ki, szemben a nem daganatos csoportban észlelt 4,9%-os kockázattal.

A rákos betegeknél statisztikailag jelentősen megnőtt az áttöréses fertőzések kockázata a rákos betegségben nem szenvedőkhöz képest (kockázatarány 1,24). A legnagyobb kockázatot a máj- (kockázatarány 1,78), tüdő- (kockázatarány 1,73), hasnyálmirigy- (kockázatarány 1,64) és vastagbélrák (kockázatarány 1,53) esetében figyelték meg.

Azoknál a betegeknél, akik az elmúlt évben rák miatt orvoshoz fordultak, nagyobb volt az áttöréses fertőzés kockázata, mint azoknál, akik nem (kockázatarány 1,24).

Az áttöréses fertőzésben szenvedő rákos betegek körében a kórházi kezelések kockázata 31,6% és a halálozás kockázata 3,9% volt, szemben az áttöréses fertőzésben nem szenvedő betegeknél megfigyelt 6,7%-os kórházba kerülési és 1,3%-os halálozási kockázattal."

Olvasson tovább! Ezek a rejtett melanóma tünetei

Hivatkozás: Wang W, Kaelber DC, Xu R, Berger NA. Breakthrough SARS-CoV-2 Infections, Hospitalizations, and Mortality in Vaccinated Patients With Cancer in the US Between December 2020 and November 2021. JAMA Oncol. Published online April 08, 2022. doi:10.1001/jamaoncol.2022.1096

https://jamanetwork.com/.../jamaoncology/fullarticle/2791076

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport