Koronavírus: a szemüvegesek kevésbé fertőződnek meg

látásromlás, cukorbetegség, diabétesz

Nem kizárt, hogy a látásproblémák a koronavírus-járvány idején kifejezetten előnyösek lehetnek. A szemüveget viselők körében ugyanis ritkább lehet a fertőzöttek aránya – derül ki egy nemrég publikált tanulmányból.

Azt jó ideje tudjuk, hogy a COVID-19-et okozó vírusrészecskék cseppfertőzéssel terjednek - ezért is olyan hatékonyan fegyver a védekezésben az orrot és szájat takaró maszk.

Szemüvegesek előnyben

A fertőzés egyik „útja”, melyen keresztül a vírus a szervezetbe kerülhet, a szem. Megnő a koronavírus fertőződés esélye, ha szennyezett kézzel az szemünkhöz nyúlunk vagy megdörzsöljük azt. A szemüvegviselés azonban megelőzheti a szemdörzsölést, így a fertőződés esélyét is csökkentheti.

Indiai kutatók nemrég publikálták a szemüvegviselés és a koronavírus közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányukat. Azt állapították meg, hogy a szemüvegesek körében alacsonyabb a fertőzöttek aránya. A kutatásba összesen 304 beteget vontak be, akiknek egy kérdőívet kellett kitölteniük a szemüveg viselési szokásaikról. Megkérdezték őket például arról, viselnek-e szemüveget a látásproblémák korrigálására, illetve, viselnek-e napszemüveget, ha a szabadban tartózkodnak.

Emellett, megfigyelték azt is, hányszor nyúl a szeméhez valaki. A szemüveget nem viselőknél ez óránként 20-23 is lehet, míg a szemüvegesek átlagosan óránként háromszor érintették meg a szemüket.

A szemüveg viselése csökkentheti a koronavírus fertőzés esélyét

58-an nyilatkoztak úgy, hogy szinte folyamatosan szemüveget viselnek napközben (42-en), illetve minden esetben, ha a szabadban tartózkodnak (16-an). Esetükben a koronavírussal való fertőződés rizikója 0,48 volt. Azoknál, akik soha nem viselnek szemüveget, ez a szám 1,35. Vagyis, ha valaki hosszabb időtartamig visel szemüveget, akár napszemüveget, akár korrekciós szemüveget, harmadával is csökkentheti a koronavírussal való fertőződés rizikóját. A kutatás szerzői kiemelik, hogy a szemen keresztül történő fertőződés meglehetősen ritka, bár nem teljesen kizárható. Ugyanakkor, a könnycsatornán keresztül a vírus bejuthat az orr- és arcüregekbe is.

Hasonló eredményekre jutott egy kínai kutatás is, melyben 276, COVID-19-fertőzéssel kórházban ápolt beteget vizsgáltak. Többek között összehasonlították, hogy a betegek között mekkora az aránya a szemüvegeseknek, illetve mekkora ez az arány az egészséges, nem fertőzött népesség körében. Úgy találták, hogy akik legalább 8 órán keresztül viselnek naponta szemüveget, kevésbé fogékonyak a fertőzésre.

Ez is érdekelheti:

Az American Academy of Opthalmology nevű, szemészeti szakmai szervezet javaslata szerint is érdemes lecserélni a kontaktlencsét szemüvegre, legalább ideiglenesen. Természetesen, nem azért, mert a kontaktlencse miatt fogékonyabb valaki a koronavírus-fertőzésre! A szemüveget viselők jóval ritkábban érintik meg a szemüket, arcukat, mint azok, akik nem viselnek szemüveget. A kontaktlencsét viselők pedig még az átlagembernél is többet nyúlkálhatnak a szemükhöz, persze önkéntelenül. A szemüveg, napszemüveg pedig akár némi plusz védelmet is jelenthet a fertőzést hordozó cseppecskékkel szemben.

Forrás: EgészségKalauz