Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: aki várandós, önhibáján kívül érvénytelen lehet a védettségi igazolványa?

vakcina terheseknek, várandósság, terhesség, kismama, oltás

Az első trimeszterben járó kismamák számára nem javasolt az oltások beadása a szakmai ajánlások szerint, de mi lesz a védettségi igazolványokkal?

Magyarországon az első és a második oltás szabályozása már egy ideje egyértelmű, miszerint a veszélyeztetett terhes kismamák is megkaphatják, de csak a 3. trimeszter után.

Önhibájukon kívül eleshetnek a védettségi igazolvány nyújtotta előnyöktől azok a kismamák, akik terhességük első trimeszterben járnak, ezért nem kérik a védőoltást – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

A televíziónak nyilatkozó orvos elmondta, hogy egyik oltást sem ajánlott a várandósság 12. hetéig a szakmai szabályok szerint. A 12. hét után azonban be lehet adni, a népegészségügy honlapján pedig annyit tüntettek csak fel, hogy veszélyeztetett terhesség esetén a harmadik oltást lehet halasztani.

A helyzet azért nem egyértelmű, mert a kormány nemrég jelentette be, hogy február közepétől kizárólag annak lesz érvényes a védettségi igazolványa, aki megkapta mind a 3 oltást, illetve még nem telt el 6 hónap a 2. beadás után.

Az RTL Klub megkereste Nemzeti Népegészségügyi Központot a kérdéseivel, de egyelőre nem kaptak választ, hogy mit tegyenek a kismamák, és mi a helyzet a védettségi igazolvánnyal.

Olvasson tovább! Negyedik oltás: Izrael szerint nem elég hatékony ahhoz, hogy mindenkinek ajánlják

Forrás: Egészségpalace.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához