Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: Izrael szerint nem elég hatékony ahhoz, hogy mindenkinek ajánlják

koronavírus, covid, vakcina, oltás, negyedik oltás

A legfrissebb izraeli adatok szerint a koronavírus elleni negyedik oltás nem ad akkora védelmet, hogy az egész népességre kiterjedő oltási programot szorgalmazzanak.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az izraeli adatok szerint nem eléggé hatékony a negyedik Pfizer/Moderna oltás ahhoz, hogy az egész népességre kiterjedő oltási programot lenne érdemes indítani:

"Bár a Pfizer és a Moderna negyedik adagja emeli az ellenanyagszinteket, nagyobb mértékben is, mint a harmadik adag, ez azonban nem nyújt meggyőző védelmet az omikron fertőzés ellen.

Amint beszámoltunk róla, Izraelben a 60 év felettieknek és egyes fokozott kockázató csoportokba tartozóknak elkezdték adni a negyedik Pfizer oltást. Mindeközben a Sheba Orvosi központban 2021 decemberben vizsgálat indult, amelynek keretében 154 egészségügyi dolgozó megkapta a negyedik Pfizer, 120 pedig a negyedik Moderna oltást. Egy kontroll csoport pedig nem kapott oltást.

A kutatást vezető Regev-Yochay professzor elmondása szerint (még nem jelent meg publikáció), a megfigyelt ellenanyagszint emelkedések mellett a negyedszer oltottak között némileg kevesebb az omikron fertőzött, mint a kontroll csoportban. A Pfizer és a Moderna között nem észleltek érdemi eltéréseket.

Olvasson tovább! Hogyan használjam a covid teszteket?

Regev-Yochai professzor szerint a nagy kockázatú népesség részére a negyedik oltás felajánlása feltehetően jó döntés volt, de az általa nyújtott csekély előnyök valószínűleg nem elegendőek ahhoz, hogy az egész népességre kiterjedő oltási programra irányuló döntést támogassanak."

https://edition.cnn.com/.../israel-fourth-dose.../index.html

https://abcnews.go.com/.../israel-study-4th-vaccine-shows...

https://www.timesofisrael.com/israeli-trial-worlds-first.../

Forrás: EgészségKalauz